A Bikepro.hu kerékpár webshop segítségével most megnézzük, miért lehet jó választás egy elektromos váltó.

Az elektromos váltórendszer előnyei

Jelenleg a Shimano Di2 modellje a legmegbízhatóbb és legminőségibb elektromos váltó, így ennek a tulajdonságait vesszük most górcső alá. Egy hagyományos váltó esetén a váltókar és a váltó között az összeköttetést mechanikusan, egy bowden segítségével hozzák létre. Nos, ezt váltották elektromosra a Di2 alkalmazásával. Óriási előnye, hogy nem tud rozsdásodni, koszolódni, a kapcsolódás pedig stramm és gyors. Elektromos váltóval a váltás finom, pontos lehet, ráadásul az egyéni igényekre tekintettel programozható is.

Előnye továbbá, hogy a telepítése pillanatok alatt elvégezhető, hiszen nem szükséges a mechanikus kapcsolódásra jellemző pepecselés, állítgatás a bowdenekkel. Csupán össze kell dugni az alkatrészeket, kalibrálni és már indulhat is a nagy, biciklis kaland. Maga a váltás sem jár semmiféle erőlködéssel, hiszen könnyen kivitelezhető gombnyomással történik. Egyedüli hátránya, hogy jelenleg még nagyon drága, így tényleg csak a csúcskategóriás biciklik alkotórésze.

Láthatjuk, hogy az elektromos váltó valóban innovatív, korszakalkotó és előremutató technológia a kerékpározás világában. Ha kipróbálnád vagy csak gondod akadt a váltó beállítás vonatkozásában, kérd a Bikepro.hu kerékpár webshop segítségét!

Részletesen a Di2 rendszerről

A Di2 a Digital Integrated Intelligence rövidítése. Az elektromos váltón külön kapcsoló nincs, a kerékpár elindulásakor automatikusan működésbe lép. A sebességfokozatok közötti váltás a hagyományos eszközökhöz rendkívül hasonló módon történik, ám a pontos kerékpártípus függvényében más és más a módszer: történhet kormánykapcsoló segítségével vagy a fékváltó karokon lévő gombokkal is.

Egy töltéssel az újabb modellek akár 5000 km-t is el tudnak menni, tehát hosszú hónapokig közlekedhetsz velük. Télen egy picivel jobban merül az akkumulátor. A töltöttségi szintet azonban folyamatosan nyomon követheted a kormányon elhelyezkedő kijelzőn, így biztos, hogy nem kerülsz majd slamasztikába amiatt, mert esetleg hirtelen lemerül. A töltés töltőegységgel vagy számítógéppel is végezhető. Egy akkumulátor mintegy 300 töltést bír ki, így jó ideig számíthatsz rá. A Di2 alkatrészek azonban egymással nem helyettesíthetőek és nem pótolhatóak. Az elektromos váltó nagy előnye, hogy telefonra is lehet vele kapcsolódni, ahol saját alkalmazáson belül kaphatsz részletes információkat a váltóval kapcsolatban.

Az elektromos váltó - azon belül is a legmodernebb Di2 technológia - a kerékpározást egészen új szintre emeli. Alkalmazásával biciklid felszereltségének színvonalát csúcsra járathatod.