Az 53,9-es érték ez alapján a válaszadók nagyobb hányada áprilishoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tíz hónapja tart már a bővülés.

Az elmúlt egy évben csak egyszer nem volt 50 pont felett az index. (A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.)

MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)
MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A termelési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már hetedik hónapja.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de a mostani így is a harmadik legmagasabb májusi érték 1995 óta.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, de az ütem némileg lassult.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek, egy hónapos csökkenés után ismét, de az ütem viszonylag gyenge.

A foglalkoztatottsági index 2014 januárjától folyamatosan bővült, de az e havi májusi érték idén először enyhe csökkenést jelzett.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések - 0,3; termelési mennyiség - 0,25; foglalkoztatás - 0,2; szállítási átfutási idő - 0,15; vásárolt készletek - 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.

A BMI-t a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság számítja ki és teszi közzé.

Újra bővül az import

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett áprilishoz képest, és a múlt havi szűkülés után rögtön jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ugyan nem változott az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50 pont felett maradt.