„A kereskedelem szempontjából kiemelt fontosságú a karácsonyi árverés, ami a katalógus anyagából is rögtön kitűnik: különböző színű és méretű briliánsokkal, drágakövekkel, zafírral díszített ékszerek, impozáns smaragdkollekció színesítik a kiadványt” - mondta Kovácsné Racskó Szilvia, a BÁV ékszer-üzletágvezetője a Trend FM Gyűjtő című műsorában. A ’60-as évek divatjától kezdve az Art Deco stíluson át a mai modern ékszerekig, minden megtalálható.

A szakértő elmondta, hogy azért is lehet jó befektetés az aukción ékszert vásárolni, mert jócskán a piaci ár alatt lehet elvinni a kalapács alá kerülő ékszereket. Az egyik különleges, 189-es melltű például, ami a patinás bécsi Paltscho ékszercsalád munkája, 650 ezer forintos kikiáltási árról indul. A Dorotheum aukcióján ugyanilyen darabért 6000 eurót, majdnem kétmillió forintot adott meg a győztes licitáló.

Kovácsné Racskó Szilvia szerint az ékszerpiacon ma az antik ékszerek már kevésbé illeszthetők be a nők ruhatárába, inkább gyűjtői darabokról beszélhetünk ezekben az esetekben. A szecessziós, Art Deco stílusú darabok viszont nagyon pörögnek, nem beszélve a modern ékszerekről, amelyekkel a legnagyobb mennyiségben találkozhatunk az ékszerüzletekben. Egyébként az aukció egyik legdrágább darabja is egy Art Deco karkötő, 5,5 millió forint a kikiáltási ára.

A gyűjtemény egyik legnagyobb részét az eljegyzési gyűrűk jelentik. Erre az alkalomra klasszikusan szoliter gyűrűt, tehát középen egy nagyobb kővel díszített ékszert választanak a férfiak. Ma már a sztárok, hírességek viseletén is látszik, hogy kezdenek lazulni a hagyományok, a rózsaszín, sárga gyémántgyűrűk is egyre többször szerepelnek a repertoárban.

A beszélgetésben szó volt arról is, hogy mennyire jellemző az ékszerhamisítás az iparágban, illetve mit kell szem előtt tartani akkor, ha valaki ékszerbe akarja fektetni a pénzét. A riporter Gereben Kata.