Sikeresen lezárta egy fontos gázpiaci projektjét a magyar jegybank tulajdonában lévő, a KELER-csoporthoz tartozó, klíringházi és garanciaszolgáltatásokat nyújtó KELER KSZF Zrt.

Mérföldkő a gázpiacon
„A piac egységes működését biztosító szabályozás keretében januártól az összes KELER KSZF által kiszolgált gázpiac, köztük az FGSZ Földgázszállító Zrt. kereskedelmi platformján is euróalapú és napi elszámolást végez a KELER KSZF. Az átállás 51 gázkereskedelemmel foglalkozó cég volt érintett” - mondta Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója. 

Hozzátette: „A többi gázpiacon, például a CEEGEX-en és a HUDEX-en már korábban is euróalapú volt a számlázás, most, hogy az FGSZ-platformon is ez a helyzet, egyszerűbbé válik a gázpiaci kereskedés. 

Új szabály, új partnerek
Az FGSZ-platformon történő euróalapú elszámolás bevezetése mellett januártól életbe lépett a földgázellátásról szóló törvény (GET - 2008. évi XL. törvény a földgázellátásról) módosítása, amely előírja, hogy a magyar piacra belépő kereskedőknek kötelezően szerződést kell kötniük a KELER KSZF-fel. „A szabály életbe lépése miatt 10 új kereskedővel bővült az ügyfélkörünk-” - fogalmazott Mátrai Károly.

A magyar gázpiaci konszolidáció koncepciójának lényeges mérföldköve ezzel sikeresen teljesült.