Megszavazta az Országgyűlés a számos fronton tiltakozást kiváltó státusztörvényt, amely a pedagógusok jogállását szabályozza. 134 igen, 60 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadták el az életpálya-törvényt. Az új törvény elfogadását több tüntetés előzte meg, és bár a folyamatos egyeztetésekkel valamennyit enyhült a törvény, ugyanakkor a pedagógus szakszervezetek továbbra is elfogadhatatlannak tartják. A kormányzati álláspont szerint az új törvény lehetővé teszi, hogy a tanárok fizetése bruttó 800 ezer forintra emelkedjen, amennyiben megérkeznek az uniós források. Cserébe viszont például 50-60 kilométeres körzetben is vezényelhetőek lesznek a pedagógusok. Totyik Tamással, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével Nagy Károly beszélgetett.

 

3 év alatt a diplomás átlagbér 80 százaléka, rugalmasabb munka-erőszervezés, átláthatóbb fizetési rendszer – egyebek mellett ezeket emelte ki a Státusztörvény pozitívumaiként a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter szerint korai még arról beszélni, hogy a tegnap megszavazott új életpályatörvény miatt többezren mondanak fel, de annak a reményének adott hangot, hogy azért a tiltakozók többsége marad majd a tanári pályán. Horváth Péterrel, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével szintén Nagy Károly készített interjút.

 

 

A pedagógusok átlagbére 2025-re 800 ezer forintra emelkedhet, maximális heti óraszámuk 24 órára csökken, szabadságuk 46 napról 50 napra, azaz 10 hétre nő, csökkennek adminisztratív terheik - közölte a Belügyminisztérium. A belügyi tárca szerint a pedagógusok alapszabadsága 46 napról 50 napra emelkedik, heti 24 órát kell tanítaniuk. Amikor Magyarország megkapja a hazánknak jogosan járó uniós forrásokat, a rendszerváltás óta a legnagyobb mértékű pedagógusbér-emelés következhet - ígéri a Belügyminisztérium közleménye.

Azokat a pedagógusokat, akik kedvezményezett és felzárkózó települések valamelyikén lévő intézményben dolgoznak, 20 százalékkal növelt illetmény illeti meg, ahogy azokat a tanárokat is, akik bár más településen végzik munkájukat, de intézményükben legalább 10 százalékos a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya - tájékoztatott a BM. Megjegyezték azt is, hogy az elmúlt években bevezetett pótlékok közül a 32 százalékos szakmai ágazati pótlék a sokszor megfogalmazott szakszervezeti kérés szerint beépül a bérbe, a többi juttatás pótlék vagy megbízási díj néven megmarad, de már nem a vetítési alaphoz viszonyul, hanem az új bérrendszer gyakornoki bérének százalékában kifejezve. Közölték azt is, hogy az úgynevezett jubileumi jutalom, amelyet eddig csak a közalkalmazottak kaptak, minden pedagógusnak jár majd, függetlenül attól, hogy korábban állami, egyházi vagy magánintézményben tanítottak, ugyanakkor az eddigi közalkalmazotti évek is beszámítanak a 25, 30 vagy éppen 40 évbe - olvasható a közleményben.