Vinnai Jánosnak igen mozgalmas az életpályája, gyakorlatilag ott volt az informatika hazai ébredésénél. Végigkövethette hogyan lettek a többszobányi gépekből kézi szuperszámítógépek, mobiltelefonok és hogyan vándorolt át az informatika a kutatóintézetek laborjaiból a mindennapokba. Aktív alakítója volt a vállalati informatika születésének, a Videoton számítógépgyárában kezdte pályafutását. Mára ezeknél az egykor teljes szobákat elfoglaló gépeknél sokkal többet tudnak a zsebünkben elférő mobiltelefonok.

Az első millióm története – Vinnai János és a Szinva Net | RTL

Vinnai János, kép: Rtl.hu

Mit nyertek ebből a vállalkozások?

A 90-es évek kezdetén elérhetővé váltak a vállalati számítógépek, ezzel egyidőben indultak Magyarországon a vállalkozások is. Az ekkor elindult magáncégek belecsöppentek a kis- és nagyszámítógépek versenyébe, természetesen számukra a legelőnyösebbek az úgynevezett mikroszámítógépek voltak. Azonban nem volt meg a számítástechnikai ismeretük ezekhez, a prioritás a szakmai tudás volt a saját területükön.

Vinnai János szerint sok kkv máig ennek árnyékában működik. A szakértő szerint a számítógépek megjelenésekor tapasztalt félelem az újdonságtól és az ismeretlentől, nem egyszeri eset. Mára ugyanez tapasztalható a felhő technológia vonatkozásában – mondta – pedig láthatóan ebbe az irányba kell fordulnia a vállalkozásoknak. Ugyanakkor látja, hogy anyagilag ez mekkora kihívás mind a cégek, mind a külső támogatók, ösztönzők számára, ráadásul 200-300 ezer vállalkozásról van szó az ország esetében.

Mi az a Modern Vállalkozások Programja?

A Modern Vállalkozások Programja keretében informatikai tanácsadókkal készítik fel a vállalkozásokat, hogy iparáguknak megfelelő tudáshoz jussanak. Vinnai János a program létrehozása mellett az irányító bizottság tagjaként is aktív szereplő. Mint elmondta, a programban többek közt digitálisan felkészült vállalkozásokká minősíthetik a cégeket, valamint elérhető uniós források révén szakértőkkel, szakcégekkel segítik őket, hogy megfelelhessenek a jövő kihívásainak.

További részleteket hallhat a teljes beszélgetésben itt: