Az Óbudai-sziget az év nagy részében csendes és nyugodt hely; futók, kutyasétáltatók és játszóterező családok kedvelt célpontja. A Sziget Fesztivál idején azonban néhány nap alatt teljesen átalakul: a világ minden tájáról érkező látogatók forgatagává, egy nyüzsgő mini metropolisszá változik, ahol az emberek a nap 24 órájában együtt élvezik a koncerteket és programokat, megosztva élményeiket a digitális világban is.

Ilyenkor szinte egy város épül hálózati szempontból is

Ahhoz, hogy a hatalmas hálózati igényt, mobilnetforgalmat és hívásokat tudja kezelni a rendszer, a háttérben komoly tervezői munka és technikai felkészültség szükséges. A Sziget Fesztivál esetében az előkészületek már hónapokkal előbb megkezdődnek. Ennek során egy olyan hálózat jön létre egy alig több mint 1 négyzetkilométeres területen, amely képes ellátni egy Tatabánya méretű várost, vagyis egyszerre egy időben akár 60-80 ezer embert.

A fesztivál adatforgalma ezalatt a 6 nap alatt csaknem 35 darab Budapesten üzemelő átlagos bázisállomás forgalmát bonyolítja, az állomások pedig összesen nagyságrendileg 25-ször akkora adatforgalmat kezelnek, mint egy átlagos budapesti hétköznapon. Egy szokványos környezetben ráadásul megoszlik az állomások kapacitása a felhasználók között, de ha egy területen több tízezer ember összegyűlik, ott extra erősítésre van szükség.

A telekommunikációs cég szakemberei 6 új mobil bázisállomást telepítettek a teljes fesztivál hálózati megerősítésére, a legnépszerűbb helyszíneken, így a Nagyszínpad előtti területen, a Yettel Colosseum közelében pedig további megerősítés biztosítja a lefedettséget és idén már az 5G-élményt is.

A szolgáltató nemzetközi partnereinek köszönhetően a VoLTE roaming közel 30 országban, több mint 30 partnerszolgáltatónál érhető el, ami a 4G-re terelt hangforgalomnak köszönhetően jelentősen megnöveli a hálózat kapacitását, azaz lényegesen több, egyidejű telefonhívást képes kezelni. A Sziget esetében a VoLTE roamingot a külföldről idelátogató vendégek élvezhetik.

Új digitális megoldások a Szabadság Szigetén

A következő években a Sziget Fesztivál hivatalos telekommunikációs partnere a Yettel. Az együttműködés keretében Európa egyik legkülönlegesebb elektronikus zenei helyszíne Yettel Colosseum néven újult meg, mely különleges dizájnnal, raklapokból építve a rendezvény egyik leglátványosabb építménye és legnépszerűbb találkozópontja. A mobilszolgáltató emellett több megoldással és aktivitással – például mobiltöltő pontokkal és ikonikus lime testfestéssel – is készül.

Idén a Yettel Sziget YoMo app segítségével pedig saját aftermovie-t is készíthetnek a látogatók. Az alkalmazással a Sziget hivatalos videójába kerülhetnek be, és oszthatják meg azt saját felületeiken. Az app a mesterséges intelligencia segítségével ötvözi a felhasználó saját videóit a hivatalos aftermovie-val, így akár minden nap egyedi, személyre szabott videó készülhet, amelyben a fesztiválozó együtt szerepelhet kedvenc előadóival.