A háromfős egyetemista csapatok két kategóriában pályázhatnak a revitalizator.check-inn.hu weboldalon keresztül. A jelentkezők kétperces kreatív anyagban mutathatják be a fejleszteni kívánt területet és a turisztikai célú újrahasznosítás ötletét.

„A pályázat célja, illetve háttérgondolata, hogy hazánkban nagyon sok olyan terület, illetve épület áll elhagyatottan, amely egykoron jobb sorsra volt érdemes, és szebb korokat is megélt már. Ezek lehetnek ipari, kereskedelmi, régi közlekedési funkciót betöltő épületek, területek vagy telekegyüttesek. Lehet, hogy ezek sok esetben műemlékek, és megőrizték a maguk korának, illetve rendeltetésüknek az egyedi hangulatát, amely akár az új funkció kiindulópontja is lehet" – mondta a Trend FM-nek a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. innovációs programigazgatója.

Ilyés Noémi hozzátette: alapvetően nincs megkötésük az ötletekre vonatkozóan. A kiszemelt régi helyszín lehet akár egy kőfejtő, bányaterület, kastély, vár vagy például elhagyatott csillagvizsgáló, gyár, de akár vasúti létesítmény is.

Arra invitálják a hallgatókat, hogy egy képzeletbeli fejlesztő csapatnak a tagjává váljanak, és turisztikai szakemberként, közgazdászként, marketingesként vagy éppen építészként találjanak ezeknek az elhagyatott területeknek valamilyen új turisztikai funkciót. A fenntarthatóság jegyében az innovatív zöld fejlesztések implementálása is a bírálati szempontok közé tartozik.

A zsűri pontozása alapján a legjobb 10 csapat jut tovább a következő fordulóba, ahol már mentorok – turisztikai szakemberek és építészek – segítenek a diákoknak az ötletek mélyebb kidolgozásában. A második forduló végén a két legmagasabb pontszámot kapott csapat lesz a díjazott. Ők csapatonként 3 millió forint ösztöndíjazásban részesülnek, így minden nyertes hallgató egy-egy millió forintos támogatás részese lehet.

„A világtörténelem során már számos esetben bebizonyosodott, hogy nagyon sok innováció valamilyen kényszer vagy világrengető probléma, illetve nehéz gazdasági helyzet után született meg. Rengeteg fejlesztés született például a világháborúk után. Sokszor bebizonyosodott az, hogy a nehéz helyzeteket követően valamilyen új, fenntarthatóbb dolog sarjadt ki annak a romjain. Mi úgy gondoljuk, hogyha valamikor szükséges az innováció, akkor az most van" – emelte ki Ilyés Noémi.

Hallgassa meg Kutasi Judit interjúját, amelyben a pályázati információk mellett sikeres nemzetközi és hazai projektekről is szó esett!