Az energiaválságból való kiút csak piaci alapon történhet meg, előbb vagy utóbb vissza kell térni a piaci normákhoz – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a vállalat közgyűlésén. Hernádi Zsolt hozzátette: Magyarország energiaellátásában kulcsszerepe van a diverzifikációnak, ami hozzájárult nagyban a nem várt teljesítményhez. Ugyanakkor a technológiák átvétele nem egyszerű folyamat, és akár hosszabb időbe is telhet.

Az elnök-vezérigazgató azt is kiemelte, hogy az energiaszektort jelentősen érintő szankciók mellett a magas extraprofitadó nem fenntartható. Fontos eredménynek nevezte, hogy a csővezetéken szállított kőolaj uniós kivételt kapott a szankciók alól. Hozzátette: a Mol a százhalombattai finomítóban folytatja a nem orosz típusú kőolaj bekeverését, és a pozsonyi finomítóban is elkezdték ezt a munkát.

Azt is közölte, hogy csütörtök reggel megérkezett az első kőolajszállítmány a vállalat saját azerbajdzsáni mezőjéről, továbbá fontos mérföldkőként említette a 420 lengyelországi töltőállomás megvásárlását is. Maurer Kristóf összeállítása.