Ella Pamfilova szerint a részvételi arány 77,44 százalékos volt, történelmi rekord Oroszországban. A bizottság elnöke úgy vélte, a magas részvétel annak köszönhető, hogy az elnökválasztás három napig tartott, és hogy bevezették a „mobilszavazó" rendszert, amely lehetővé tette a lakcímhez nem kötött voksolást.

Győzelmi beszédében az orosz elnök az Ukrajnában zajló háború, szerinte „különleges hadművelet" feladatainak teljesítését nevezte meg egyik fő céljának. Putyin hozzátette: erősíteni kell a védelmi képességeket és a fegyveres erőket, ami szerinte nagyon jó ütemben történik.

Az újraválasztott elnök arról is beszélt, hogy Oroszország jelenleg az aktív védekezésnél egy kicsit többet tesz a háborúban, Moszkvának pedig gondolkodnia kell azon, hogy kivel tárgyaljon majd a békekötésről.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy lehetséges-e a konfliktus Oroszország és a NATO között, azt mondta, hogy a mai világban minden elképzelhető. Ugyanakkor ebben az esetben a világ egy lépésre kerülne a teljes körű harmadik világháborútól, ami szerinte aligha lehet bárkinek is az érdeke.

A szavazáson 87.113.127 választópolgár vett részt. Oroszország lakossága idén január elején 146.203.600 volt az újonnan elcsatolt területek adatai nélkül. Az orosz külügyminisztérium szerint külföldön nem végleges adatok szerint több mint 372 ezren voksoltak.

A hétfőn kihirdetett előzetes eredmény szerint Putyin vetélytársai közül Nyikolaj Haritonov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja parlamenti képviselője 4,3, Vlagyiszlav Davankov, az Új Emberek párt házelnök-helyettese 3,84, Leonyid Szluckij, Oroszország Liberális Demokrata Pártja parlamenti bizottsági elnöke pedig 3,21 százalékot kapott. A választási bizottság, elnöke a hivatalos végeredmény kihirdetését csütörtökre ígérte.