A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a 6200 férőhelyes koncertterem tetőszerkezete. Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett péntek este egy Telegram-üzenetben a terrorakció elkövetőjeként. Az ISIS szombaton közzétett egy fotót, amelyen állítólag a támadást elkövető fegyveresek láthatók.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy a helyszíni romeltakarítás során újabb holttesteket találtak, így a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett.

„Azonosítunk és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristák háta mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást” – mondta Vlagyimir Putyin. Úgy fogalmazott, a terroristákra megtorlás és feledés vár. Megerősítette, hogy a támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét elfogták, miután megpróbáltak Ukrajna felé elmenekülni, ahol az előzetes adatok szerint „ablakot” készítettek elő számukra az államhatár átlépésére. Az őrizetbe vettek számát 11-ben nevezte meg.

Az elnök vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. Részvétét fejezte ki minden orosznak a „véres, barbár, terrorista cselekmény” kapcsán, köztük mindazoknak, akik hozzátartozóikat és barátaikat veszítették el. Elmondta, hogy többtucatnyi sérült, köztük gyerekek életéért küzdenek az orvosok, akiknek a mentőkkel és mindazokkal együtt köszönetet mondott, akik részt vettek a mentésben. Segítséget ígért a terrortámadás minden sebesültjének.

Közölte, hogy Oroszország minden régiójában különleges intézkedéseket vezettek be, megakadályozandó, hogy a mészárlás mögött álló személyek újabb bűncselekményt kövessenek el. Az orosz belügyminisztérium közlése szerint az összes őrizetbe vett gyanúsított külföldi állampolgár.

Kijev szombaton ismételten visszautasította, hogy köze lenne a terrortámadáshoz. Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője a Reuters brit hírügynökséggel szintén közölte: Ukrajna nem vett részt a merényletben, és az ukrán kapcsolatra való utalásoknak semmi közük a valósághoz.

Fotó: X közösségi oldal