Nyomást próbálnak gyakorolni a befektetők a Magyar Nemzeti Bankra, ezért kezdtek spekulálni a magyar deviza ellen- magyarázza az ING munkatársa a Trend FM reggeli műsorában. Kolba Miklós szerint a befektetők látnak egy gyorsuló, tűréshatár feletti inflációt (májusban hétéves csúcsra pörgött a mutató), emellett pedig egy öt százalék feletti gazdasági növekedést. Ennek a két tényezőnek az eredője, hogy lépnie kell a jegybanknak, szigorítania kell, - legalábbis ezt árazza a piac, és ezt próbálja pszichológiai hadviseléssel kikényszeríteni a jegybanktól.

A márciusi szigorító intézkedéseket is egyszeri lépésnek minősítette az MNB, ezért kezd fogyni a piac türelme a folyamatosan halogatott kamatemelési ciklus elmaradás miatt. Kolba Miklós szerint a piac tavaly még türelmesebb volt a forinttal szemben (pedig akkor is jelentősen beszakadt az árfolyam), idén viszont meg fogja torolni, ha nem lép az MNB. „Nem a mostani, hanem a júniusi kamatdöntés lesz a sorsdöntő. Ha a jegybank akkor sem kommunikál semmit a szigorítási ciklus elindításáról, akkor új történelmi mélypontot nézhet meg az árfolyam”- mondja az ING szakértője.

Az MNB egyébként a márciusi döntés után is hangsúlyozta, hogy a következő érdemi döntés/bejelentés a júniusi inflációs jelentés után várható, vagyis ma biztosan nem lesz semmilyen nagy horderejű, meglepő bejelentés. A piac viszonylagos türelme azonban már csak egy hónapig tart.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. A műsorvezető Nagy Károly.