„A program esetében három dimenziót különböztetnék meg. A kulcskérdések közé tartozik, hogy mindez miért éri meg a jogászhallgatónak, az ügyvédi irodának és végső soron az ügyfélnek. A diákok számára ez egy jó lehetőség arra, hogy belelássanak nemcsak egy ügyvédi iroda életébe, hanem abba is, hogy a versenyszférában a különböző ügyfelek hogyan dolgoznak. A felsőoktatásban talán még azt a meritokratikus, teljesítményalapú rendszert nem sajátítják el a hallgatók, amelyet ezzel a programmal igen, és ez a későbbiekben versenyelőny lehet számukra. A gyakorlatorientált képzés során könnyebben kiválaszthatják a számukra érdekes területeket, de belekóstolhatnak abba is, hogy milyen testközelből a versenyszféra, milyen egy multinak, egy magyar kkv-nak vagy egy ügyvédi irodának dolgozni, vagy mit is jelent valójában a jogtanácsosi munka. Ráadásként mindeközben saját networking kiépítésére is lehetőségük nyílik" – sorolta Csengery Levente a KCG Partners-től.

Hozzátette: a program az ügyvédi irodának az utánpótlásképzésben segít, hogy megismerik, úgymond szocializálják a hallgatókat. Érthetően a munkáltatók számára fontos, hogy a kezdő jogászok évek múlva ne pályaelhagyók legyenek, hanem megtalálják a nekik testhez álló szakmai-kutatási területeket, és a munkaerőhiány idején a cégek számára értékes, gyakorlati tapasztalatokkal bíró szakemberekké váljanak.

A Joghallgatók Önképző Szervezetének kuratóriumi elnöke a Monitor Délután műsorunkban ismertette a JÖSz főbb céljait. A szervezet 2018-as alapítása óta nagy előrelépéseket tett a hazai jogászképzés színvonalának emelésében, a jogászi hivatástudat növelésében és a fiatal generációk lehetőségeinek kiterjesztésében. „A JÖSz egy szakkollégiumból, egy alapítványból áll, de már Alumni szervezetünk és intézetünk is van" – emelte ki dr. Nagy Dániel.

Az alapítvány célja az is, hogy kutatási és oktatási programok támogatásán, illetve ösztöndíjakon keresztül hozzájáruljon az állam- és jogtudományi ismeretek bővítéséhez. Fontos feladatuknak tartják a jogi szakemberekkel folytatott intenzív oktatási-szakmai kapcsolattartás elősegítését is.

„A Studia Pragmatica program lényege, hogy a szakkollégium hallgatói valós ügyeken dolgozhatnak, így az elméleti tudást egyből próbára tudják tenni a gyakorlatban. Az új készségek elsajátítása mellett további cél, hogy hosszú távú karrierutat építsünk a résztvevőknek, hogy minél előbb megtalálják azokat a területeket, melyekben kiteljesedhetnek. Ebben segít többek között az a piacról leigazolt főállású igazgató is, aki a karrierútépítés támogatásában úgymond közszolgáltatást nyújt a hallgatók számára" – fejtette ki a kuratóriumi elnök.

További részletekért hallgassa meg a Monitor Délután műsorunkban elhangzott interjút. A műsorvezető Érczfalvi András.