• A 2021-es éves átlagos gazdasági növekedés akár a 7%-ot is meghaladhatja Magyarországon előrejelzések szerint. A tavalyi, koronavírus-válsággal sújtott év alacsony bázisa lehet a legfőbb ok, de a magyar gazdaság a vártnál jóval gyorsabb helyreállása is szerepet játszhat.
  • Bővült az import, mérséklődött az export növekedése Kínában májusban. Tavaly májusban a kínai kivitel 3,3 százalékkal zsugorodott a koronavírus-járvány elhúzódó hatásai miatt.
  • Kifejezetten jó hangulat uralkodott a vezető amerikai tőzsdéken, a gyengébb inflációs adatok után új csúcsok dőltek meg. Az ázsiai tőzsdék is többnyire jól teljesítettek a héten, míg a magyar tőzsde kedvezőtlen nyitás után már pluszba fordult.
  • Éves összehasonlításban 2,9 százalékkal emelkedtek Csehországban a fogyasztói árak májusban, míg a havi összehasonlításban azonban 0,2 százalékkal csökkentek a számok. Ebben a legnagyobb szerepet az üzemanyagok drágulása játszotta: a benzin 2019 októbere óta nem volt olyan drága, mint az

Gyengülni kezdett a forint

345,90-en kezdte a hetet a forint, ami kedd délutánra már 346,4-ig süllyedt. Szerdán sem tudtam magát összeszedni a magyar fizetőeszköz, és 348,73-ig gyengült az euróval szemben.  Csütörtökön kicsit magához tért és 346,35-tel zárta a napot.

Péntek délelőttre viszont próbálja tartani magát az előző napi záró szinthez, és 345,28-on pihen az árfolyam.

A hetet 284 közelében kezdte a forint a dollárral szemben, pénteken pedig 285-nél járunk. Az angol font pedig 403,34 forintba kerül a hét végére. Míg az euró dollár árfolyamon pedig 1,2192-nél járnak a jegyzések, ami 0,2%-kal magasabb az előző estinél.

Nagy mértékben emelkedhet a magyar export

Londoni központú, globális makrogazdasági elemzők szerint a tavalyi második negyedévi zuhanás után, robusztus mértékben emelkedik – különösen Magyarországon. 2020 második felében az áru- és szolgáltatásexport már meghaladta a korábbi veszteségek utáni szinteket. Bár igaz, hogy a szolgáltatásexport ugyanakkor még mindig egyértelműen elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől.

Magyarországon erőteljes az üzleti szolgáltatások exportja, közben a gyengeség forrása a nagyobb függés a nemzetközi turizmustól.