Abban is egyetértettek, hogy gyógyszereket és élelmiszert szállítanak oda, ahol a leghevesebb harcok zajlottak. Állítólag jövő hét elején lehet egy újabb, harmadik tárgyalás, de ennek pontos időpontjáról, helyszínéről vagy témájáról semmit sem tudni.

Közben megy az oda-vissza üzengetés

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij közvetlen megbeszélésekre szólította fel Vlagyimir Putyin orosz vezetőt, mondván, ez „az egyetlen módja a háború megállításának”. A The Guardian beszámolója szerint az ukrán elnök egy sajtótájékoztatón így szólt Putyinhoz: Nem támadjuk Oroszországot, és nem is tervezzük megtámadni. Mit akarsz tőlünk? Hagyd el a földünket! Zelenszkij arra is megkérte az orosz vezetőt, hogy őt ne egy rendkívül hosszú asztalnál fogadja: Ülj le velem. Csak ne 30 méterre, mint Emmanuel Macron francia elnökkel – mondta. Arra is felszólította a Nyugatot, hogy növelje az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, figyelmeztetve, hogy más európai országok is veszélybe kerülhetnek, ha Oroszország előrenyomul.

Újra televíziós beszédet mondott Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök azt mondta, hogy a különleges hadműveletek, vagyis, az Ukrajna elleni invázió terv szerint folytatódik. Ukrajnát vádolta civilek ezreinek halálával, azt állítva, hogy az embereket használják élő pajzsként. Ezt az állítást ugyanakkor nem támasztotta semmivel alá. Azt is hozzátette, hogy az oroszok és az ukránok egy nemzet, és tönkrezúzza majd ezt a nyugat által kialakított oroszellenes koalíciót. A Financial Times szerint azok az orosz családok, akiknek a családtagjuk elesett a harcokban, 7,4 millió rubelt (65 ezer dollár) kapnak az orosz államtól.

Újabb gazdasági retorziók jöhetnek

Az Európai Unió annak lehetőségét vizsgálja, hogy felfüggeszteti a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) Oroszországnak az úgynevezett legnagyobb kedvezmény elvére való jogosultságát. Az EU vámokat és mennyiségi korlátozásokat is bevezethet. Az EU nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva kérheti Oroszország felfüggesztését az említett jogosultságra és a témáról, illetve a WTO keretein belül elérhető egyéb szankciós lehetőségekről pénteken tárgyalnak az uniós kereskedelmi döntéshozók.

Az amerikai képviselők egy törvénytervezetben megtiltanák az orosz kőolaj importját.