Részben megölték, részben elfogták annak a csecsen elit különítménynek a tagjait, amelyet Ramzan Kadirov csecsen vezető – Vlagyimir Putyin orosz elnök hű csatlósa – küldött Ukrajnába azzal a céllal, hogy likvidálja Volodimir Zelenszkijt. A hírt a TV 24 csatornán jelentette be Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. Továbbra sem tisztázott, hogy Fehéroroszország hadviselő félnek tekinthető-e.

Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov szerint a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működnek. A helyi hatóságokkal tárgyalások folynak a szociális infrastruktúra működésének fenntartásáról is. A tábornok által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg.

Harkiv ostroma

Legalább 21-en meghaltak és 112-en megsebesültek a kelet-ukrajnai Harkiv elleni orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában - mondta el Oleh Szinehubov, a megye kormányzója szerdán.

A hatóságok közölték, hogy az orosz erők rakétatámadásokat hajtottak végre Ukrajna második legnépesebb városa ellen. A csapások civilek lakta területeket értek, és a városháza épülete is romokban hever. Az orosz határhoz közeli, 1,4 milliós település alá orosz légideszantosok értek szerdára virradóra, és összecsapások törtek ki köztük, illetve az ukrán erők között. Egy katonai kórházat is támadás ért - írta honlapján a Sky News brit hírcsatorna.

Az ukrán hadsereg szerint Harkivba már orosz ejtőernyősök is érkeztek, komoly tűzharcról szólnak a hírek az utcákon. Az első jelentős sikert is elérték az inváziós erők, megerősítették azokat a híreket, hogy Herszon városa elesett. Korlátozott Ukrajnában a televízióhoz és a hírekhez való hozzáférés, mivel az oroszok felrobbantottak egy tévétornyot, ebben a támadásban a hírek szerint öten meghaltak és öten megsebesültek. Szumi városában a lakosságot a biztonságba helyezik a várható tüzérségi csapások miatt.