Lélfai Koppány tavaly májusban érkezett a vezérigazgatói székbe. Az Indexnek adott interjúban úgy fogalmazott, „komoly kihívásként tekintett erre a feladatra, hiszen egy diverzifikált portfólióval rendelkező, a nemzetgazdaság szempontjából is kiemelt jelentőségű társaság élére érkezett. Pozitívak voltak a várakozásai, amelyeket az elmúlt másfél év annak ellenére igazolt is, hogy rendkívül nehéz makrogazdasági környezetben kell helytállniuk. Az elmúlt évek erőteljes expanziós időszakát már lezárták, ami jelentős növekedést hozott, de a folytatásban már sokkal inkább a hatékonyság növelésére, a szinergiák kiaknázására koncentrálnak. Ez már csak azért is elkerülhetetlen, mert a pandémia után közvetlenül jött a háború, sok a kérdőjel, ilyenkor az is sérülékennyé válhat, aki eddig mindvégig stabilnak hitte magát".

Hozzátette: „egy ekkora vállalatcsoporton belül sem engedhetők meg a párhuzamosságok, főleg nem válság idején. Így például míg korábban az élelmiszeriparban külön menedzsment irányította a két nagy gabonafeldolgozót, a Kall Ingredientset és a Viresolt, ugyanez volt a helyzet az energetikában a Tigáz és a Titász esetében is. Csakis az összevonás lehetett a megoldás, itt is, ott is. Nyilvánvaló cél, hogy az adott iparágba tartozó vállalatokat ugyanaz a jelentős szakértelemmel bíró, tapasztalt menedzsment vezesse".

Ez áll az árfolyam szárnyalása mögött

A Budapesti Értéktőzsdén legutóbb a részvény-visszavásárlás bejelentésének hírére is megugrott az árfolyam. A vezérigazgató szerint ebből az olvasható ki, hogy a befektetői bizalom visszatért. „Úgy gondolom, egyre többen értik a vállalatcsoport filozófiáját, és azt hiszem, egyre többen szeretnének ennek a sikersztorinak a részeseivé válni. Magam is vásároltam részvényt még valamikor a tavasz folyamán, azzal a céllal, hogy vezérigazgatóként, a menedzsment tagjaként ne egy elefántcsonttoronyból figyeljem az eseményeket, hanem közvetlenül a saját bőrömön tapasztaljam, milyen az Opus kisbefektetőjének lenni".

Tőzsdei kereskedésben a vállalat 1 milliárd forint értékben vásárolt vissza papírokat, megcélozva a napi 100 ezres forgalmat. A program sikerén felbuzdulva már meg is hirdették a következő aukciót jövő februárra 2 milliárd forint értékben.

A cégvezér úgy véli, nem is kérdés, hogy az Opus-csoport blue chip, hiszen a kapitalizáció tekintetében stabilan az ötödik hely az övék, az elmúlt időszak forgalmában pedig a harmadik pozíció körül mozogtak. „A piacról nagyon pozitívak a befektetői visszajelzések. Az a tervünk – ahogy az ilyen papíroktól elvárható –, hogy 2024-től mi is elérhetővé tesszük a közönség számára a stratégiánkat és az üzleti terveinket" – részletezte Lélfai Koppány.