A nők aránya Magyarországon a cégvezetésben 33 százalék volt, míg a női cégtulajdonosok az összes tulajdonos közel 40 százalékát tették ki – olvasható a Bisnode nemzetközi cégminősítő üzleti információszolgáltató elemzésében, akik a cégbíróságon bejegyzett cégvezetők és cégtulajdonosok nemét vizsgálta jutottak erre a következtetésre.

Női cégtulajdonosok aránya a régióban. Forrás: Bisnode
Női cégtulajdonosok aránya a régióban. Forrás: Bisnode

 

Szlovénia, Horvátország, Csehország, Lengyelország és hazánk cégeit vizsgálva megállapítható, hogy nálunk van a legtöbb női cégtulajdonos (39,9%). Míg Lengyelországban csupán a vállalkozások tulajdonosainak negyede hölgy, Szlovéniában (33,8%), Horvátországban (31,3%) és Csehországban (25,6%) 30 százalék körül mozog arányuk.

Győr-Moson-Sopron megyében férfiuralom van

Az Ernst & Young „Nők – Az új feltörekvő piac” című tanulmánya kimutatta, hogy  átlagosan 25 százalékos a tőkemegtérülési mutató azoknál a cégeknél, ahol a vezetőségben vegyesen találhatók nők és férfiak, azonban csupán 9 százalék ez a szám ott, ahol csak férfivezetők vannak.

Megyék szerinti bontásban a fővárosi cégeknél a legmagasabb a női vezetők aránya, amely 36,65 százalék. A nők leginkább Hajdú-Bihar megyében alakítanak cégeket, arányuk itt 44,4 százalék. Győr-Moson-Sopron megyében a legnagyobb a férfiuralom, ugyanis ebben a megyében a legkisebb a hölgyek aránya a cégvezetők és a cégtulajdonosok között is.

A fővárosban az átlagnál nagyobb a női vezetők aránya, azonban cégtulajdonlás szempontjából itt a magyar átlagnál kisebb arányban (38,43 %) vannak jelen a hölgyek.

A legnagyobb cégekben több a női vezető, mint a férfi

Meglepő, hogy Magyarországon 2014. március elején a 250 fő feletti cégeknél minimálisan ugyan, de több képviseletre jogosult hölgyet, mint férfit jegyeztek. A legkisebb vállalkozások esetén 34 százalék a női vezetők aránya, a közepesnek mondható (10 és 50 fő közötti) cégeknél ennél kisebb arányban vannak jelen a hölgyek, ugyanis ennél a cégméretnél csak a vezetők negyede nő.  Az 50 fő feletti cégeknél növekedés figyelhető meg a nők arányában, és a legnagyobb vállalatoknál már a vezetők fele kerül ki a gyengébbik nemből.

A cégtulajdonosok körében is jelentős csökkenés észlelhető a cégmérettel fordított arányban. Addig ugyanis, amíg a kis vállalatok körében majdnem 40 százalék a női tulajdonosok aránya, addig a 10 fő feletti cégek esetén ez az érték csak 33 százalék körül van. A legnagyobb cégek tulajdonosai között pedig csupán 28,7 százalék a hölgy.

Cégméret a foglalkoztatottak létszáma szerint

Női tulajdonosok aránya

Női vezetők aránya

0 és ismeretlen

40,1%

34,2%

1–9 fő

38,3%

32,0%

10–19 fő

33,0%

25,6%

20–49 fő

31,5%

25,5%

50–249 fő

32,3%

29,0%

250 fő és több

28,7%

50,8%

A régió országai közül a 250 fő feletti cégek esetén a szlovén cégek dicsekedhetnek a legtöbb hölgy tulajdonossal, míg a csehek a legkevesebbel. Az 50 és 250 fő közötti cégek esetén Horvátországban van a legtöbb hölgy, bár csak kismértékben előzik meg Magyarországot.