A jegybank tizenharmadszor emelte irányadó kamatát azóta, hogy 2021 decemberében, 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról indulva elkezdte a monetáris politika jelenlegi szigorítási ciklusát. A most elért 5 százalékos alapkamat másfél évtizedes csúcs. A júniusi kamatdöntés bejelentése előtt a piaci szereplők 25 bázispontos szigorításra számítottak.

A brit áremelkedés a várakozások ellenére 8,7 százalékon stagnált a múlt hónapban – közölte korábban a brit statisztikai hivatal. A K&H bank vezető makrogazdasági elemzője a kamatdöntés előtt arról beszélt, hogy a májusi ráta legnagyobb meglepetései a maginflációs adatban találhatóak.

Kiemelhető a szolgáltatások árának az emelkedése, így például a repülőjegyek értéke kimagaslóan drágult. Az elemző elmondta, hogy a különböző fogyasztási cikkeknél is drágulás látható, ami megnehezíti az infláció letörését.

Németh Dávid szerint az árnövekedés ütemének lassulása a jövőre esedékes országos választások miatt is kulcsfontosságú. Úgy véli, a következő hetekben több kamatemelés is várható a pénzromlás letörésének érdekében. Hozzátette: egyelőre alig lassul az infláció, ami nehéz döntésekre sarkalja a gazdasági vezetőket. Ugyanakkor az év végi, csaknem 5,5 százalékos inflációs célkitűzés a mostani adat ellenére is reálisnak tűnik. Maurer Kristóf interjúja.