Zanzibár nemcsak Freddie Mercuryról, a Queen néhai énekeséről, hanem a hajdanán kiváló befektetésnek és a birodalmak aranyának számító szegfűszegről is híres. A fűszerkereskedelemben annak idején egy kiló arany árával vetekedett egy kiló szegfűszeg ára.

A fővárosban lévő óvárosi rész, a Stone Town a Világörökség része. Itt található az Arab Erőd, amit az ománi szultánok építtették a 17-18. század fordulóján. A város a rabszolga-kereskedelem afrikai központja volt. A hajók kikötési lehetősége miatt is stratégiailag fontos helyet többek között a portugál és brit gyarmatosítók is meghódították.

A Tanzániához tartozó szigetcsoport turizmusa az elmúlt évtizedekben látványosan fejlődött. Míg a '90-es években még jórészt fehér homokos utakon lehetett csak sétálni, ma már topkategóriás úti célnak számít.

Jakubinyi Sándor idegenvezető, utazási szakértő mesélt a Trend FM-en a zanzibári kalandokról, egyebek közt arról is, hogy milyen vad delfinekkel úszni, vagy hol érdemes búvárkodni, de az is kiderül, hogy a turistákat miért lepheti meg egyes partszakaszok hirtelen eltűnése. A műsor együttműködő partnere a VilágjáróUtazás.hu.