Bár úgy tűnik az a cél, hogy tartósan megszállás alá vonják a térséget az ukránok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint Kijev a többi fronton igyekszik tehermentesíteni katonáit ezzel az akcióval. A harci kedvet is fokozhatják a sikerekkel, de nem az a cél, hogy hatalmas emberáldozatok árán megtartsanak egy olyan területet, ami sosem volt Ukrajna része. Kaiser Ferencet Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Eközben újabb oroszországi területekről evakuálják a lakókat, mégpedig az Oroszország belgorodi régiójában lévő, a határ mentén fekvő Krasznaja Jaruga-i járásból – jelentette be hétfőn Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója.

A VKontaktye orosz közösségi oldalon Gladkov kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők egy nap alatt negyvenszer lőtték a belgorodi régió lakott területeit, és 42 dróntámadást indítottak. Közlése szerint hét civil sebesült meg.

A járás - amelyből most a lakosokat evakuálják - a belgorodi régió északnyugati részén található. Központja, Krasznaja Jaruga mintegy 45 kilométerre van a kurszki régióban lévő Szudzsa városától, amelynek környékét augusztus 6-án érték el az Oroszországba behatoló ukrán egységek.

Az orosz hatóságok a kurszki régióban is elrendelték egy újabb terület lakóinak evakuálását. A döntést az előzte meg, hogy orosz híradásokban közzétettek egy videófelvételt, amelyen egy ukrán páncélozott katonai jármű látható, amint áthalad a Kurszki terület Belovszkij járásában lévő Girji falun. A település körülbelül harminc kilométerre délkeletre fekszik Szudzsa városától.