Trump szokásos kommunikációs csatornáján, a Twitteren jelentette be, hogy 1,6 milliárd dollárral szeretné növelni a NASA költségvetését. Ezzel a kiegészítő támogatással együtt az amerikai űrkutatási hivatal 2020-ban 22,6 milliárd dollárból gazdálkodhatna. "Elnökségem alatt helyreállítjuk a NASA nagyságát, és visszatérünk a Holdra, majd eljutunk a Marsra is" – írta Trump tweetjében.

Mike Pence alelnök két hónappal ezelőtt beszélt arról, hogy négy évvel lerövidítenék az amerikai űrhajósok Holdra szállását célzó programot. A NASA eredeti terve az volt, hogy asztronautáival 2028-ig térne vissza a Holdra, és ennek előkészületeként 2024-ig személyzet nélküli űrjárművet küldene oda.

A program felgyorsítása várhatóan több tíz milliárd dollárba kerül majd. Jim Bridenstine, a NASA igazgatója az űrkutatási hivatal költségvetésének tervezett megemeléséről azt mondta: "bizalmi előlegnek" tekinti azt a Fehér Ház részéről."Az a célunk, hogy megvalósítsunk egy olyan programot, amely a lehető leghamarabb ismét a Holdra juttat amerikai űrhajósokat". Majd hozzátette, hogy "a következő években ehhez kiegészítő juttatásokra lesz szükségünk. Ez (a mostani 1,6 milliárd dollár) megfelelő összeg arra, hogy nagy erővel útjára indítsuk a programot" - tette hozzá.

Februárban a NASA igazgatója arról beszélt, hogy az Egyesült Államok tartós holdprogramot tervez, amelynek keretében rendszeresen közlekednek majd oda-vissza az embereket szállító űrhajók. Gateway néven 2026-ig egy kisebb űrállomást létesítenének egy Hold körüli pályán, egyfajta pihenőhelyet, "feltételes megállót" az úton lévő űrhajósok számára, de a Nemzetközi Űrállomástól (ISS) eltérően ezen nem lenne állandó személyzet.

Azóta, hogy az Apollo 17 misszióban 1972 decemberében Eugene Cernan asztronauta a Holdra lépett, amerikai űrhajós nem járt az égitesten.