A Thomas Cook bedőlésekor több százezer utas tartózkodott külföldön, egymillió utasnak pedig már előfoglalása volt az utazási irodánál. A Thomas Cook szervezésében most nyaralók viszont még kitölthetik a pihenésüket, és vagy egy másik légitársaság viszi haza őket, vagy a brit kormány indít gépeket az utasokért. A brit cég a Neckermannt is magával ránthatja. Bár az utazási iroda közlése szerint stabil a pénzügyi helyzetük, és folytatják normál, napi operatív tevékenységüket, ma reggel nem lehetett utazást foglalni a Neckermann Magyarország oldalán.

A Thomas Cook a hétvégén Londonban nem tudott megegyezni hitelezőivel és tulajdonosaival, ezért azonnali hatállyal megszüntette tevékenységét és likvidálnia kell eszközeit. A brit utazási iroda a végén már 740-750 millió fontos adósságállományt görgetett maga előtt, eszközállománya is körülbelül ugyanekkora mértékűre tehető. Az eladásra szánt eszközökből befolyó összegből először a brit állam felé fennálló kötelezettségeiket kell törleszteniük (100 millió fontba kerülhet a brit kormánynak az utasok hazajuttatása), majd a hitelezőiket kell kárpótolniuk. A menedzsmentnek és a részvényeseknek gyakorlatilag semmi sem marad már ezután- teszi hozzá az Equilor üzletkötője, Ritók Lajos.

Voltak már előjelei a csődnek

A Thomas Cook bedőlése, bár szenzációként futott végig a világsajtón, egyáltalán nem volt előzmény nélküli. Egyfelől a Brexit körüli bizonytalanságok miatt csökkent a brit utasok száma, és egyébként is, a hagyományos offline utazási irodáknak egyre kevésbé megy jól a biznisz. A kisebb költséghányaddal dolgozó online utazási irodák jelentős mennyiségű utast szipkáznak el, nem beszélve arról, hogy már saját szervezésben sem túl bonyolult eljutni a világ egyik pontjáról a másikra, szállodát és járatot foglalni.

Emellett a cég menedzsmentje a jól látható problémák ellenére is 15-20 millió fontos prémiumot tehetett zsebre az elmúlt három-négy évben, amire a mostani csőd fényében nem igazán lehetett fedezet. Korábban, az utazási iroda idei első negyedéves gyorsjelentése után a City elemzője 28 pennyről 0 pennyre csökkentette a cégre vonatkozó árfolyamcélját. A jóslat pedig beigazolódott: már tényleg nem érnek fabatkát sem a Thomas Cook részvények.

A teljes beszélgetést a Thomas Cook csődjéről és a hogyan továbbról itt hallgathatják meg. Ritók Lajossal Szűcs Péter beszélgetett.