Az apák mintegy fele (47%) mindössze 1-2 órát, negyede pedig 2-3 órányi minőségi időt tölt gyerekeivel hétköznaponként – azaz közös programokon vesznek részt, játszanak vagy tanulnak. Ez derült ki a Yettelnél dolgozó édesapák megkérdezésével készült felmérésből, amely az apák napja alkalmából készült. A válaszadók 15 százalékának erre egy óránál is kevesebb jut. Hétvégenként ez az idő magasabb: csaknem 85 százalékuk legalább három órát (ezen belül egyharmaduk pedig 8 óránál is többet) tud erre fordítani. A résztvevők a gyerekeivel töltött időt – inkább vagy egyáltalán – nem érzi elegendőnek.

„Rendkívül fontos, hogy az apák minél több minőségi időt töltsenek a gyermekeikkel. Az édesapa másképp kommunikál, gondoskodik és játszik, ezzel komolyan hozzájárul a gyermek érzelmi stabilitásához, intelligenciája fejlődéséhez. Emellett önmaga is így tudja megélni az apaságot, a gyermekkel való együttlétet, és erre a kötődés kialakulásának biológiai-pszichológiai folyamata miatt is szükség van. Végül pedig a párkapcsolatot is stabilizálja, hiszen az anya akkor tud igazán anya lenni, ha van mellette segítség – az apaszabadság így egyben az anyát is támogatja" – mondta Léder László pszichológus, az Apa Akadémia kezdeményezője.

Apaszabadság: előnyös a családnak és a munkahelynek egyaránt

A megállapításokat a mobilszolgáltató felmérésében résztvevők is visszaigazolták. Körülbelül egyenlő arányban három okból tartják fontosnak az apaszabadságot: az apák több időt tölthetnek a családdal, az újszülöttnek is fontos az apa jelenléte, illetve az édesapák így többet segíthetnek partnerüknek.

„Vannak nemzetközi jó gyakorlatok, Nyugat-Európában egyre több munkáltató ad valamilyen könnyítést vagy szabadságot, és az apák jobban is ragaszkodnak az ilyen munkahelyekhez. Izlandon 2000-ben egyhónapos állami apaszabadságot vezettek be, amely után csökkent a betegállományban töltött idő, kevesebb a válás, és a születések száma is emelkedett" – tette hozzá Léder László.

A Yettel már 2021-ben, a törvényi szabályozás megjelenése előtt bevezette a kiterjesztett apaszabadságot, mely során 4 hét szabadságot biztosít azoknak a munkavállalóknak, akiknek partnere gyermekvállalás miatt szülési szabadságra megy. Ez a duplája a törvényileg biztosított 10 napnak, és a 40%-os bér helyett teljes fizetést biztosít a cég erre az időszakra.

A szolgáltató adatai szerint idén áprilisig több mint százan vették ki az extra szabadságot, aminek köszönhetően összesen mintegy 15 ezer órával többet tölthettek gyermekeikkel. Az apák átlagosan 16 munkanapot vesznek ki egyhuzamban, kétharmaduk egyből a gyerek születését követő három hónapban. Az apaszabadságot a kollégák átlagosan 35 éves korukban veszik igénybe.