A dollárhatástól függetlenül erős fundamentumok mozgatják most a kőolaj árfolyamát, a keresleti és kínálati oldal is felfelé hajtja az árakat. A Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 85 dollár fölé kúszott, sőt, 87 dollár közelében négyéves csúcsra emelkedett. A nagy befektetők ezen a szinten már inkább zárták vételi pozícióikat- mégsem jött el egy jelentősebb korrekció. A piac tehát még mindig hisz a nyersolaj ralliban, hozzátéve, hogy azért a 100 dolláros hordónkénti árfolyamszinttel kapcsolatos várakozásokat a helyükön kell kezelni- mondta a Saxo Bank elemzője. Végh István szerint, bár 80 és 100 dollár között nincs különösebb technikai akadály az árfolyam előtt, az utóbbi napok hírei inkább a csökkenő árak irányába mutatnak.

Egyfelől Szaúd-Arábia a hivatalos OPEC állásfoglalás ellenére mégis növelte a kitermelését, így jobban tudja majd ellensúlyozni az amerikai szankciók miatt kieső iráni olajkészleteket. Az Egyesült Államok ugyanis arra hivatkozva, hogy Irán nem tartja be a nemzetközi nukleáris egyezményben vállaltakat, gyakorlatilag felszámolná az iráni olajexportot, a szövetségeseinek is megtiltaná, hogy iráni olajat vásároljanak. A szankciók november 4-én lépnek életbe, és csaknem napi 2,5 millió hordónyi kínálat eltűnését jelentenék a piacról.

Igen ám, csakhogy időközben változhatott a széljárás: az USA érdekelt a minél alacsonyabb olajárban az üzemanyagárak miatt (politikai okokból, az amerikai félidős választások előtt Donald Trumpnak nem tenne jót egy nagyobb benzin-és gázolaj drágulás), így vélhetően bizonyos szövetségeseivel kivételt tesz majd. A hírek szerint például India továbbra is felvásárolja majd az iráni olajat, „a kínálat visszaesése koránt sem biztos, hogy akkora mértékű lesz, mint amennyire most számítani lehet”- mondta Végh István.

Csúcsra pöröghetnek a földgázárak a fűtési szezonban

A fűtési szezon kezdetén érthető módon ráharaptak a befektetők a földgázra. A 3 dollár fölé kúszó árfolyam egy lélektani határ volt a piacon, a nagy befektetők 45 százalékkal megnövelték vételi kitettségüket. „Kihívást jelenthet a fűtési szezon, főleg úgy, hogy az amerikai készletek messze az ötéves átlag alatt vannak jelenleg. A 3 dolláros árfolyamot 10-20 százalékkal is meghaladhatja a gáz ára hamarosan”- tette hozzá Végh István. Az elemző szerint a földgáz rallit a készletek állapota befolyásolja legnagyobb mértékben, illetve a szén-dioxid kvóták árazásának felfutása, amiről itt írtunk korábban részletesen.

Az interjúban emellett még a könnyű piaci árutermékek is szóba kerültek, az ígéretesen induló cukor és kávé betakarítás apropóján. Aminek viszont a farmerek és a feldolgozó gyárak már kevésbé örülhetnek. A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg, a riporter Nagy Károly.