A projekt szakmai összefoglalója:

Egy-egy cégcsoport vagy nagyobb vállalat menedzsmentje sokszor szembesül azzal a problémával, hogy az irányításuk alatt álló üzleti területek vagy különálló cégek mindennapi operatív irányítási feladatain túlmutató, jogi vagy pénzügyi optimalizálási feladatok jelentkeznek. Az esetek többségében a menedzsment túl későn értesül az optimalizációs lehetőségekről ahhoz, hogy hatékonyan tudjon beavatkozni a cég vagy cégcsoport tevékenységébe, szerkezetébe. Mind a változó jogi környezet, mind pedig a cégcsoportban rejlő strukturális lehetőségek kamatoztatása sok energiát és figyelmet igényel a cégvezetés részéről, pedig ezek összességükben jelentős pénzügyi, piaci potenciált rejthetnek magukban.

K+F projektünk célja az volt, hogy egy olyan, mesterséges intelligenciával támogatott, üzleti intelligencia-alapú döntéstámogató rendszert (szoftver rendszer és vezetéstámogató módszer) hozzunk létre, amely előre rögzített szabályok alapján gyűjt információkat, majd ezek intelligens elemzését követően magyar nyelven segítséget nyújt a menedzsmentnek a különböző befektetési, pénzügyi, számviteli és tenderezési folyamatokban. Az új NOVA rendszer, csatlakozva a vállalatirányítási rendszerhez (a továbbiakban: ERP) és más szakmai rendszerekhez, különböző komplex pénzügyi, jogi problémák megoldásában és feladatok optimalizálásában segíti a cégcsoportok és nagyvállalatok vezetőségeit.

Az új döntéstámogató rendszer és vezetéstámogató módszertan alapja a pénzügyi, jogi, termelési területekhez értő, tanácsadó szakértők által létrehozandó szabályrendszer. A szakértők által kialakított komplex szabályok specifikus pénzügyi és jogi összefüggéseket tartalmaznak, és a kiértékelésükhöz szükséges paramétereket, pénzügyi adatokat a rendszer a felhasználó́ cégvezető által feltett konkrét kérdések feldolgozását követően, egy adattár és automatikus adatstrukturáló alrendszerből (a továbbiakban: DWH) veszi át, üzleti intelligencia (a továbbiakban: BI) eszközök segítségével elemezi, majd megjeleníti.

A NOVA döntéstámogató rendszerrel a vezetők szabadszöveges társalgás formájában beszélgethetnek, vagy akár közvetlenül használhatják a nagyobb felkészültséget igénylő BI elemző felületeket. A rendszer, ha szükséges visszakérdez, további paramétereket kér és pontosítja az adatokat, majd elindítja a kívánt elemzést, amelynek eredményeit, diagramjait megjeleníti a képernyőn/kivettetőn, és szóban közli az elemzés eredményét. Az új NOVA rendszer tágabb értelemben a következő részekből áll:

(1) DSA – Döntéstámogató kommunikációs alrendszer, amely szóbeli kommunikációt biztosít a menedzsmentnek a rendszer használatához.

(2) PBI – Új mesterséges Intelligencia-alapú üzleti intelligencia alrendszer, amely lehetőséget biztosít a szakmai tanácsadóknak, hogy kötött keretek mellett kidolgozzák a pénzügyi, jogi, termelési elemző szabályaikat, amelyek alapján előáll a rendszer tudásbázisa.

(3) DWH – Adattár és automatikus adatstrukturáló alrendszer, amely képes arra, hogy információikat gyűjtsön a cégcsoport ERP és szakmai rendszereiből.

(4) ERP – Kísérleti vállalatirányítási rendszer, amely biztosítja a pénzügyi és szakmai adatokat.

(5) A NOVA rendszerhez kapcsolódó új vezetőtámogató módszertan. K+F projektünk eredményeképpen kialakított új, NOVA mesterséges intelligenciával támogatott, önfejlesztő, BI alapú, döntéstámogató-rendszer jelentős versenyelőnyt biztosíthat a hazai és nemzetközi piacon is a nagyvállalatok és a cégcsoportok irányításában. (x)