A háztartási energia, az egyéb cikkek, üzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek és az élelmiszerek ára csökkent, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

Csak 0,5 százalékos csökkenést vártak az elemzők

Az egybehangzó londoni elemzői előrejelzések arról szóltak: mélyülhetett a magyarországi defláció novemberben, továbbra is elsősorban a nyersolajárak zuhanásának átszűrődő kiskereskedelmi hatásai miatt. Az előrejelzések az éves összevetésű fogyasztói árindex 0,5 százalékos visszaesését várták.

Az NGM reagált: nem lesz 0 százalék

2014 egészében az infláció mértéke -0,2 százalék körül alakulhat, ami alacsonyabb, mint a Nemzetgazdasági Minisztérium hivatalos 0,0 százalékos őszi makrogazdasági előrejelzése. A belföldi kereslet élénkülésével a következő évben az árak emelkedésére számítunk. 2015-ben az ideinél jóval magasabb, de továbbra is visszafogott, 1,8 százalékos árnövekedést várunk - írja az NGM.

1 hónap alatt – 2014. októberhez viszonyítva – a fogyasztói árak átlagosan 0,4%-kal  csökkentek. Az élelmiszerekért átlagosan 0,3%-kal kellett kevesebbet fizetni. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek ára nem változott.

A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 0,8%-kal. A szeszes italok, dohányáruk, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a szolgáltatások kismértékben, 0,1%-kal drágultak egy hónap alatt.

Az átlagnál nagyobb mértékben, 1,9%-kal csökkent az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) ára, ezen belül a járműüzemanyagokért 4,6%-kal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára kismértékben, 0,1%-kal csökkent egy hónap alatt.

12 hónap alatt, 2013. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek ára 0,2%-kal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,8, a szolgáltatások 1,6%-kal drágultak.

Az egyéb cikkekért 0,7%-kal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 2,5%-kal csökkent.  A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,6, a tartós fogyasztási cikkeké 0,2%-kal mérséklődött.

A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (13,0%).