Az értékelési megerősítésekhez fűzött indoklásban kiemelték, hogy az MBH Bank adósminőség-értékelésének megerősítése azt mutatja, hogy a bank pénzügyi profilja, illetve pénzügyi stabilitása folyamatosan javul. Továbbá kihangsúlyozták a hitelintézet növekvő jövedelmezőségi potenciálját, amit a Fundamenta többségi tulajdonrészének megvásárlása, és az ebből eredő szinergiahatások és keresztértékesítési lehetőségek megfelelő kihasználása eredményezett.

Emellett a hitelminősítő kiemelte a bank eszközminőségének folyamatos javulását, valamint azt, hogy a társaság jelentős hitelezési veszteségtartalékai megbízható védelmet nyújtanak a kormány által feloldott kamatplafonok ellen.

A Moody's az adósságminőség-értékelésének megerősítésekor figyelembe vette az akvizíciók tőkére gyakorolt hatását, valamint a pénzintézet erős növekedési ambícióit. A hitelminősítő továbbá kiemelte, hogy a bank nagy részben betétalapú finanszírozási profilja és erős betétállománya, valamint jelentős likviditási tartalékai is támogatják a stabil adósminőség-értékelését.

„A hitelminősítés eredménye visszaigazolja a stratégiánk sikerességét, valamint az MBH Bank kiemelkedő pénzügyi teljesítőképességét. Mindamellett pedig, hogy a stabilitásunkat is tükrözi, megalapozza a további növekedési terveinket is" – mondta Krizsanovich Péter, a MBH Bank stratégiáért és pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A Moody's a minősítések megerősítése mellett továbbá azt is megállapította, hogy a hitelintézet hosszú távú betéti és elsőbbségi fedezetlen adósságbesorolásainak stabil kilátása azt tükrözi, hogy a bank hitelprofilja és forrásszerkezete nagyjából változatlan marad a következő 12-18 hónapban.

A megerősített hitelminősítések részletei: a hosszú és rövid távú bankbetéti (Baa3/P-3), szenior fedezetlen MTN program ((P)Ba2), szenior fedezetlen adóssági (Ba2), az alapszintű és kiigazított adósminőség-értékelés (ba3), valamint hosszú és rövid távú partnerkockázati (Baa2/P-2) minősítések, valamint hosszú és rövid távú partnerkockázati (Baa2(cr)/P-2(cr)) értékelés.