Sokunk rémálma a költözködés. A rengeteg doboz, cipekedés és pakolás mellett az adminisztratív ügyeinket sem könnyű fejben tartani. Nem csoda, ha attól tartunk, hogy hivatalos dokumentumaink esetleg elkeverednek pakolás közben. Magánleveleink többsége közvetlenül az elektronikus postafiókunkba érkezik, így bármikor visszakereshetjük őket. De vajon megoldható ez a hivatalos ügyintézés során is?

A Rendelkezési Nyilvántartás szolgáltatásnak köszönhetően ma már azt is eldönthetjük, hogy miként tartsák velünk a kapcsolatot a közigazgatási szervek, az önkormányzatok, illetve a közszolgáltatások egyéb szereplői. Így például arról is rendelkezhetünk, hogy papír alapon, postai úton vagy elektronikus formában szeretnénk kézhez kapni a tőlük érkező hivatalos leveleinket.

A szolgáltatás eléréséhez mindössze annyit kell tenni, hogy ellátogatunk a magyarorszag.hu oldalra és rákeresünk a Rendelkezési Nyilvántartásra vagy közvetlenül felkeressük a rendelkezes.gov.hu oldalt. A szolgáltatás igénybevételéhez elektronikus azonosításra van szükség, amelyre már több módon is lehetőségünk van: Ügyfélkapu azonosítóval és jelszóval, Részleges Kódú Telefonos Azonosításhoz kapott felhasználói azonosítóval és jelszóval, eSzemélyivel vagy akár videotechnológián keresztüli arcképes azonosítás útján is.

A felületre történő bejelentkezés után az e-Profil menüpont alatt megadhatjuk kapcsolattartási adatainkat és dönthetünk arról, milyen formában és módon várjuk a hivatalos, illetve tájékoztatási célú értesítéseket. Elektronikus kapcsolattartás választása esetén tárhelyen (https://tarhely.gov.hu); e-mailben vagy telefonon; egyéb esetben postai úton.

A rendelkezes.gov.hu egyszerű és átlátható felülete biztosítja, hogy minden rendelkezésünket egy helyen rögzítsük, így nincs szükség keresgélésre, különböző hivatalok honlapjainak böngészésére. A szolgáltatás az elektronikus közigazgatás adta lehetőségeken és az ezekhez kapcsolódó személyre szabott megoldásokon keresztül igazán kényelmessé teszi számunkra az ügyintézést.