A hosszan és magasan tetőző infláció mellett a Magyar Nemzeti Bank az irányadó kamat csökkentése mellett döntött. A Monetáris Tanács az irányadónak számító egynapos jegybanki betéti rátát a korábbi 18-ról 17 százalékra csökkentette, mérsékelték a kamatsávok széleit is, az alapkamat viszont maradt 13 százalékon.

A jegybank közleményében előrevetítette, hogy a javuló kockázati megítélés tartós fennmaradása esetén folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak további közelítését az alapkamathoz. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjének tartós fenntartása szükséges, ez biztosítja ugyanis az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható elérését.

Az Erste várakozása alapján szeptemberig, havi 1 százalékpontos csökkentés várható az irányadó kamatnál, és ha eléri az egynapos jegybanki ráta az alapkamat szintjét, akkor lehet újra irányadó az alapráta, és akkor kezdődhet el a most 13 százalékon tartózkodó kamat mérséklése.

A döntés hátteréről az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjét, Nyeste Orsolyát kérdeztük. A beszélgetés második felében Miró József, az Erste stratégája az amerikai államadósságplafon körüli aggodalmakról számolt be. A műsorvezető Nagy Károly.