Egyelőre túl sok következtetést nem lehet levonni a Konzum és a Opus holding tavalyi teljesítményéből, a hétfő este közzétett üzleti beszámoló ugyanis nem konszolidált, azaz nem tartalmazza a leányvállalatok eredményeit. Ez azért is fontos, hiszen a fúzióra készülő társaságok esetében sem ezt vették alapul a részvények cserearányának meghatározásakor, hanem a leányvállalatokkal konszolidált adatokat.

Az Opus esetében a leglátványosabb növekedés a mérlegfőösszeg-adatokban következett be, ezen a soron 2018 végén 147,9 milliárd forint szerepelt, szemben az egy évvel korábbi 13,4 milliárddal. A tavaly megvalósított három zárt körű alaptőke-emelés során összesen 211 086 638 törzsrészvényt bocsátottak ki, így a társaság összesen 536 384 476 részvénnyel rendelkezik, jegyzett tőkéje az év végén 13,4 milliárd forint volt, ami 66 százalékos növekedés a 2017. év végi adatokhoz képest.

A cég összes működési bevétele 2,57 milliárd forint volt, ami 2,4 milliárddal emelkedett a bázisévi adatokhoz képest. Az egyéb működési bevételen belül számolták el az Opus Press eladását követően a leányvállalattal szemben fennálló 2,53 milliárd forint engedményezett követelés elismert értékét.

Nagyrészt ennek tudható be, hogy az összes működési költség soron csaknem 2,6 milliárd forintos növekedés volt 2018-ban. A pénzügyi műveletek bevételében számolták el a 100 százalékos tulajdonlású Opus Press értékesítésén elért árfolyamnyereséget mindösszesen 7,3 milliárd forint értékben, míg a pénzügyi műveletek ráfordításait növelte a részesedések értékelésekor megállapított értékvesztés összege 130,3 millió forint értékben, amelynek következtében a pénzügyi műveletek eredménye 2018-ban 7,55 milliárd forint nyereséget mutat.

Az Opus összességében 6,9 milliárd forint adózott eredményt produkált, meghétszerezve a 2017. évi teljesítményét és 5,9 milliárd forinttal nagyobb eredményt elérve.

 

Látványos számokat közölt a Konzum is

A Konzum esetében is látványosak a számok, a mérlegfőösszeg csaknem az ötszörösére emelkedett, köszönhetően a végrehajtott tőkeemeléseknek.

A saját tőkéje 556 millió forintról majdnem a hetvenszeresére, 38,7 milliárd forintra emelkedett. A kötelezettségek a hatszorosukra, 2,3 milliárd forintról 14 milliárdra nőttek. EBITDA-soron 234 milliót meghaladó veszteséget jelentett a cég, az adózás előtti eredmény a tavalyi 34 milliós veszteség után 347 millió forintos pluszba fordult, az egy részvényre eső eredmény 17 forint lett az egy évvel korábbi mínusz két forint helyett. A két vállalat még tavaly jelentette be, hogy egyesül és ezzel újabb blue chip jelenik meg a Budapesti Értéktőzsdén. A fúzió részleteire pedig idén márciusig kellett várni.

Az eredeti cikket itt olvashatják:

https://www.vg.hu/penzugy/tozsde/leanyok-nelkul-is-jol-teljesitett-az-opus-es-a-konzum-1412494/