Világszinten is egyedülálló technológiai megoldást mutatott be nemrég az AImotive, a Vodafone és a HERE Technologies. A három vállalat közös fejlesztése egy skálázható automata parkolási rendszer.

„Az önvezető parkolás azért is fontos megoldás, mert erre akkor is szükség lesz, amikor már teljesen önjáró autók lesznek. A fejlesztés ugyanakkor most is sok terhet levehet az autósok válláról, és időt is megspórolhat számukra. Sőt, környezettudatossági hatása is van annak, hogy nincs szükség ki- és beszállásra, így a járművek közelebb tudnak egymáshoz állni, és jobban kihasználhatók a parkolóhelyek" – mondta az AImotive üzleti stratégiai vezetője az IoT Zóna műsorunkban. A magyar cég aiDrive mesterséges intelligencia-alapú szoftvere biztosítja az automatizált vezetési funkciókat.

Jánky Szabolcs kiemelte, hogy a megoldás két szempontból számít egyedinek nemzetközi szinten, de arra is kitért, hogy várakozásai alapján – megfelelő sztenderdizáció után – 3-5 éven belül tömegesen is elérhetők lesznek az ilyen típusú rendszerek.

Okosparkolás közterületen és mélygarázsban

A Vodafone Magyarország a Dolgok Internete (IoT) megoldások tömeges alkalmazásával szeretné közelebb hozni a jövő okosvárosait. A telekommunikációs vállalat tavaly már bemutatta egyik új innovációját, a keskenysávú (NB-IoT) rádiótechnológiát alkalmazó parkolómegoldást.

Kérdésre válaszolva Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese elmondta: a most és a tavaly bemutatott megoldások fejlettségi szintje eltérő, hiszen a közterületi parkolóhely-keresés már ma is használható, az önvezető vagy angolul valet parkolás viszont még fejlesztés alatt áll.

Hogyan működik a sofőr nélküli parkolás?

Először az autósnak le kell töltenie a jármű tárhelyére a parkolóház 3D-s digitális térképét. A szabad helyek közül okostelefonján választ, amikor a mélygarázs bejáratához ér. Ekkor kiszállhat az autóból, és a jármű önállóan a kiválasztott helyre hajt. Távozáskor a sofőr egy távirányító vagy az okostelefonja segítségével hívja magához az autót, amely szintén önvezető üzemmódban megérkezik ugyanarra a helyre, ahonnan előtte elindult.

A fejlesztés nélkülözhetetlen eleme egy digitális térkép, amely lehetővé teszi, hogy a gépkocsi biztonságosabban és gyorsabban közlekedhessen a parkolóházban, és ne csupán a kamerák képei alapján tájékozódjon. A mélygarázsok térképét a HERE Technologies készítette. A Vodafone parkolószenzorai pedig – amelyek az egyes helyek foglaltságát jelzik a rendszernek – a szolgáltató Narrowband-IoT hálózatán keresztül kommunikálnak.

További részleteket az IoT Zóna oldalon olvashat.