A hitelezés élénkülését és a lakosság visszatérő lakás-beruházási kedvét már az ebben a félévben megjelent KSH statisztikák is mutatják, amelyek mind az építés, mind az új engedélyek tekintetében növekedést mutatnak. Igaz, az adatok még messze elmaradnak a 2007-2008-as válság előtti időszak értékeitől, de az új növekedési pályára állás jelei egyértelműen láthatóak.

A teljes lakáshitel piac 2014 első félévében 98,4 milliárdra növekedett, míg 2013 első félévében 63,3 milliárd forint volt. A Fundamenta-Lakáskassza idén 35 százalékkal, 28,8 milliárd forintra növelte hitelezési teljesítményét az előző év azonos időszakának 21,4 milliárd forintos értékéhez képest – történetében ez az eddigi legmagasabb összegű féléves kihelyezés, amely 29,2 százalékos piaci részesedést jelent.

Fókuszban a vásárlás és a felújítás

A lakáshitelezésben még jelentős bővülésre van szükség ahhoz, hogy az ágazat ismét egészséges képet mutasson. A javuló gazdasági és jövedelmi környezet, valamint a csökkenő piaci kamatok mellett a következő években jelentős elhalasztott kereslet realizálódhat a lakáshitel piacon, fellendítve ezzel a lakásépítési ágazatot is. Ebben a folyamatban továbbra is meghatározó szerepet vállal a Fundamenta – jelentette ki Dr. Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hitelcél szerint a Fundamentánál a felvett összeg mintegy 65 százalékát használták az ügyfelek vásárlásra, 18 százalékát felújításra és korszerűsítésre, míg csupán 6 százalékát építésre. A hitelkiváltás a folyósított összegek 11 százalékát tette ki.