Az átfogó hálózatmodernizációs program részeként a mobilkommunikációs bázisállomások korszerűsítése nemcsak az aktív és passzív rádiótechnikai eszközöket érinti, hanem az azok elhelyezéséhez és működéséhez szükséges infrastruktúrát is magába foglalja. Már önmagában ezen berendezések modern eszközre cserélése is többletkapacitást teremt, amely a korszerű készülékek által kihasználható technológiai előnyöket, megbízhatóbb szolgáltatást, alacsonyabb energiafelhasználást eredményezhet.

A társaság ezzel olyan technológiai képességeket teremt, amelyek lehetőséget adnak akár azonnali, akár későbbi szolgáltatásbővítésre az adott állomásokon és országosan. A program keretében a vállalat 2022-ben mobilállomásainak csaknem 30%-át korszerűsítette, ezzel 60%-ra emelkedett a modernizált állomások száma.

A tavaly korszerűsített tornyok az ügyféligények figyelembevételével, valamint a legfrekventáltabb területeket kiszolgáló bázisállomások közül kerültek kiválasztásra, jelentős hányadukon kapacitásbővítést is végrehajtottak. A Telekom 5G technológiája 700 MHz-en, 2100 MHz-en és 3600 MHz-en érhető el, a mostani fejlesztéssel jellemzően a 700 MHz-es frekvencián kerül kiterjesztésre az 5G.

„Tavaly lekapcsoltuk a 3G hálózatunkat, 4G hálózatunk kapacitásának és lefedettségének javításán megállás nélkül dolgozunk, hogy fejlesszük ügyfélélményünket mind a hang- és adatforgalom terén. Emellett folyamatosan fejlesztjük 5G hálózatunkat is, melynek eredményeképp 2022-höz képest megháromszoroztuk 5G lakosságszám-arányos kültéri lefedettségünket" – összegezte Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese.

A szolgáltató június 1. és augusztus 31. között automatikusan elérhetővé teszi az 5G-t minden ügyfelének, melyet 5G képes készülékkel és mobilinternet szolgáltatással tudnak igénybe venni.