Több tízmilliárd forintos beruházással növelik a Magyar Posta csomagfeldolgozási és kézbesítési kapacitását. A fejlesztés méretét jól jellemzi, hogy több évig tart majd. Az engedélyek beszerzése folyamatos, Fóton pedig márciusban kezdték építeni az észak-pesti depót, ami a beruházás egyik kulcseleme. Az építés befejezését, az augusztusi átadást a vírushelyzet ellenére is vállalja a beruházó. A Nap Vendége műsorban Menyhárt Zoltán, az MPL+ programigazgatója közölte azt is, hogy ez a fejlesztés már az idei év végén segíteni fogja a Magyar Posta logisztikai tevékenységét.

Az MPL+ program célja egyébként nemcsak a kapacitásnövelés, hanem a modernizálás is. A fejlesztést Menyhárt Zoltán szerint az indokolja, hogy a kiscsomag kiszállítás az elmúlt 20 évben rohamosan fejlődött. Az e-kereskedelem és az online rendelések jelentős felfutása miatt megkérdőjelezhetetlen a Magyar Posta számára a fejlesztés szükségessége, és tartani szeretné a versenyt az iparági szereplőkkel is. Menyhárt Zoltán szerint jelenleg olyan, ahogy ő fogalmazott „jövőt álló” fejlesztésen dolgoznak, amely 3-4 év múlva jelentős előnyökhöz juttatja a Postát a piacon. A Magyar Postának nem titkolt célja az sem, hogy szeretné megőrizni piacvezető pozícióját idehaza.

„A Magyar Posta az ország legrégebbi logisztikai szolgáltatója, még akkor is, ha ezt régebben másképp hívtuk” - vázolta a cég piaci szerepét az MPL+ programigazgatója. Menyhárt Zoltán szerint a többezer teherautóval és a mintegy 28 ezer munkavállalóval dolgozó vállalat minden nap tesz azért, hogy az általa nyújtott közszolgáltatás zökkenőmentes legyen.

A versenytársakkal kapcsolatban Menyhárt Zoltán azt mondta, hogy a „trónkövetelőknek” még sokáig kell dolgozniuk azon, hogy akkora hálózattal és kapacitással rendelkezzenek, amellyel valódi piaci kihívói lehetnek a Magyar Postának. Az MPL+ programigazgatója ugyanakkor azt megjegyezte, hogy nem veszik félvállról a versenytársaikat, nem véletlenül indították el a több évet felölelő logisztikai fejlesztésüket.

Menyhárt Zoltánt, az MPL+ programigazgatóját, Lakatos László kérdezte. Itt hallgathatja meg a teljes Napvendége beszélgetést.