Az IMF Magyarországról kiadott jelentése szerint az államigazgatás jól teljesít a pénzügyi szigor tekintetében. A Nemzetközi Valutaalap a közúti fuvarozást ellenőrző EKÁER-rendszert és az online pénztárgépeket nevezte meg, amelyek a költségvetési bevételeket leginkább segítették. Az egyetemi tanár szerint az EU-források hatékony felhasználása is segíti a magyar gazdaság növekedését. A 4 százalékos gazdasági növekedést fenntarthatónak tartja, mert ez államháztartási és vállalati pénzügyi fegyelemmel is társul.

Lentner Csaba közgazdász szerint az elektronikus számlázás újdonságai tovább fehérítik majd a hazai gazdaságot. Az egyetemi tanár úgy vélte, hogy Magyarország túl van egy sikeres költségvetési és monetáris átalakuláson. A szakértő annak a véleményének adott hangot, hogy lassú és ésszerű bérfelzárkóztatásra van lehetőség a magyar gazdaságban. Idehaza 7-8 eurós órabér van még mindig egy autó-összeszerelő gyárban, míg a németországi Ingolstadtban például 30 euró körüli. Lentner Csaba szerint természetesen ilyen pénzügyi adottságokat is mérlegelnek a külföldi befektetők, amikor újabb magyarországi beruházásokról döntenek. A hirtelen béremelés nem megoldás a gazdasági hátrányok leküzdésére, mert a kisvállalkozások nem tudnák kigazdálkodni, a multicégek egy jelentős része pedig kivonulna. Nem lehet több évtizedes hátrányt pár év alatt ledolgozni.

Lentner Csaba a többlet társadalmi juttatásokról azt mondta, hogy azok a pénzek biztos, hogy nem mennek rossz helyre, mert sokat romlott Magyarország demográfiai helyzete. Több mint 2 gyermeknek kellene ahhoz születnie, hogy legalább megálljon idehaza a népességfogyás. Egy felmérés szerint az egyetemista fiatalok 70 százaléka úgy látta, hogy a Családi Otthonteremtési Kedvezmény mérsékelheti a kivándorlást Nyugat-Európába. Sőt, 40 százalékok úgy nyilatkozott, hogy igénybe is veszi majd a kedvezményt. Az egyetemi tanár azt mondta, hogy a tisztességes élet feltételei megteremtődtek az utóbbi időszakban Magyarországon. Példaként a szakértő azt említette, hogy ugyan Nyugaton többet lehet keresni, de nem kapnak viszont akkora családügyi támogatást, mint itthon. Lentner Csaba azt jósolta, hogy a BREXIT miatt sokan fognak hazajönni Nagy-Britanniából.

Itt hallgathatja meg a teljes beszélgetést.

A műsor és a cikk a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával készült.