Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek elmondta: az MNB monetáris tanácsa várhatóan mérsékelni fogja az irányadó rátát jövő keddi ülésén. A piaci szereplők többsége és az ING is 20 bázispontos csökkentést vár, a mérséklési ciklus pedig akár egy negyedévig is eltarthat, így várakozása szerint 1,5 százalékra süllyed majd az irányadó ráta júliusra.

Alacsony infláció    

A monetáris lazítás elsődleges oka az alacsony inflációs nyomás – mondta az elemző. Kifejtette, hogy a fogyasztói árindex érdemben elmarad a jegybank decemberi alappályájától, sőt a lazább monetáris kondíciókkal jellemezhető alternatív pályától is. 

Balatoni András kiemelte, hogy ennek megfelelően a kamatcsökkentés a korábbi kommunikációval teljesen összhangban lesz, mivel várhatóan a jövő heti friss inflációs jelentésében érdemben lefelé fogja módosítani a szakértői stáb az inflációra vonatkozó prognózisát. 

Az ING elemzője szerint a kamatcsökkentést a nemzetközi környezet, illetve a forint árfolyamának euróval szemben tapasztalható erősödési trendje is támogatja. Az Egyesült Államokat leszámítva a fejlett, valamint a feltörekvő országok is inkább lazítják a monetáris kondíciókat (például az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja, a lengyel és román kamatcsökkentés, vagy a kínai monetáris lazítás), így a magyarországi irányadó ráta mérséklése várhatóan nem okoz érdemi felfordulást sem a kötvény-, sem a devizapiacon – mondta el Balatoni András .

Jók a számok, erős a forint 

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a legutóbbi makroadatok kedvezőek voltak: a GDP, a kiskereskedelmi forgalom, a reálbérek és a foglalkoztatás is bővült, miközben az infláció jóval az inflációs cél alatt alakult, a forint pedig erősödött az euróval szemben. Az euró árfolyama a 301 forintos szint közelébe erősödött, ami 2014 óta a legerősebb érték, ugyanakkor a 300-as szint korlátot jelenthet – fűzte hozzá.

A K&H vezető elemzője szerint a kedvező makroadatok azt erősítik meg, hogy a következő negyedévekben nőhet az inflációs nyomás. A nemzetközi hangulat – beleértve az európai monetáris lazítást, a lengyel kamatvágást, és a Fed legutóbbi bejelentése – ugyanakkor megnöveli az MNB mozgásterét, ráadásul a fogyasztói árak csak szeptemberben emelkedhetnek.

Az ugyancsak jövő héten megjelenő inflációs jelentésből kiderül, hogyan látja a jegybank az inflációs pályát a következő két évben - mondta Németh Dávid. Hozzátette: ha 2016-ra 2 százalék alatti inflációt jeleznek előre, az megalapozhatja a további kamatvágást, ha azonban 2 százalék feletti éves inflációt prognosztizál a jegybank, akkor egy óvatos és fokozatos kamatvágási ciklus kezdődhet.

Németh Dávid elmondta, hogy a K&H 20 bázispontos kamatcsökkentést vár kedden, amit további, óvatos csökkentés követhet.

Már a jegybanknál is vágásra számítanak    

Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója egy pénteki konferencián ugyancsak arról beszélt, hogy csökkentheti az alapkamatot a monetáris tanács.

Londoni pénzügyi elemzők is kamatcsökkentésre számítanak kedden, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját befolyásoló, eltérő irányú hatások miatt egyelőre bizonytalannak tartják az újabb enyhítési ciklus várható ütemét.