Az amerikai nagybankok kereskedési üzletága teljesített jól tavaly, vagyis a kötvény- és részvényszekció. Többet is hiteleztek, de itt az újra csökkenő alapkamat miatt nem tudtak többet keresni. A JP Morgan és más nagy amerikai bankok tavalyi üzleti évéről Nagy Károly beszélgetett Török Lajossal, az Equilor vezető elemzőjével.

Jól zárta az évet a Bank of America. A vállalat gyorsjelentéséből többek között azt tudtuk meg, hogy az egy részvényre eső eredménye 74 cent lett, ami túlszányalja az elemzők által előre jelzett 69 centet, illetve a tavalyi 72 centet is. A vállalat árbevétele is meghaladta a várakozásokat. A negyedik negyedévben az árbevétel 22,5 milliárd dollár volt, ami 100 millióval több az elemzői prognózisnál. A nagy amerikai bankokhoz hasonlóan a kötvénykereskedésből származó bevételek emelkedése viszi a prímet. Az alacsony kamatkörnyezet negatívan hatott a nettó kamatbevételekre. Az árfolyam végül 1,84 százalékos csökkenéssel zárta a tegnapi kereskedést.

Nem sikerült a profitvárakozásoknak megfelelnie a Goldmannek. A vállalat közzétette a negyedik negyedéves jelentését. Az egy részvényre jutó eredménye 4,79 dollár lett, ami kis mértékben elmarad a 4,86 dolláros elemzői prognózistól. Árbevétel szintjén ugyanakkor teljesítette a várakozásokat, a bank ugyanis 8,323 milliárd dollárt ért el, ami 16 millióval több, mint a prognózis.