2016 őszén Abe Shinzo a világ állam- és kormányfői közül elsőként utazott az Egyesült Államokba, hogy üdvözölje az újonnan megválasztott elnököt. Bár a japán-amerikai szövetség megerősítését célzó javaslatait minden bizonnyal Clinton asszonnyal tervezte megvitatni, végül egy aranyozott golfütővel érkezett a Trump Towber-be. Mennyire térült meg a két vezető között nem kevés japán erőfeszítés árán megkötött barátság a szigetország számára?

A Trump-kormány első évét jellemző kiszámíthatatlanságot követően egy szűk keresztmetszetű, unilaterális és merkantilista külpolitika rajzolódik ki, amely nem tesz különbséget Washington barátai és vetélytársai között, amikor az Egyesült Államok érdekei forognak kockán. Az USA hagyományos szövetségeseiből, akik a liberális piacgazdaság és a demokratikus értékek fenntartása mellett elkötelezett, Amerika-központú világrend legnagyobb haszonélvezői, ezek a változások komoly félelmet váltanak ki.

 

A törékeny kelet- és délkelet-ázsiai hatalmi egyensúly Kína irányába látszik elbillenni. Az elmúlt három évtizedben kialakult, kényelmes munkamegosztás, melynek keretében Washington a térség biztonságát, Peking pedig a jólétét szavatolta, a kínai katonai erő növekedésével és az USA regionális szerepének csökkentésével – például a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP) való kivonulásával – alkalmazkodásra kényszeríti a térség országait. Az egymás befolyását ellensúlyozó két óriáshatalom közötti ingadozás egyre költségesebb Ázsia kisebb államai számára. Washington két kulcsfontosságú hidegháborús szövetségese, a Fülöp-szigetek és Dél-Korea is nyitottak Peking felé.

Japánnak, amely 54 000 amerikai katonát és 21 nagyobb amerikai támaszpontot fogadott be, jóval szűkebb a mozgástere. Abe Shinzót nem csupán a golf szeretete köti össze Trump elnökkel: a szigetország gazdasági súlyával arányos politikai szerepvállalásának kulcsa az amerikai-japán szövetség stabilitásának megőrzése. Tokió célja a felemelkedő Pekinget bevonni a fennálló regionális rendbe, illetve megakadályozni, hogy Washington elhagyja azt. Milyen stratégiai lehetőségei vannak Japánnak a Trump-korszakban? Folytassa nehézkes táncát amerikai partnerével? Fegyverkezzen fel vagy térjen vissza Kína ölelésébe? Esetleg lépjen a semlegesség útjára? Ezekről a kérdésekről is szó esett műsorunkban, amelyet itt hallgathatnak meg.