Az Ant Group (korábbi nevén Ant Financial) a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba Group konglomerátum leányvállalata és pénzügyi szolgáltatója volt. A cégcsoporté a világ legnagyobb mobilfizetési platformja, az Alipay, amely több mint 1,3 milliárd felhasználót és 80 millió kereskedőt szolgált ki 2020-ban. A bigtech ma már a lakosság 70 százalékának nyújt pénzügyi szolgáltatásokat.

A vállalatot megalapító Jack Ma tevékenységének hozzáadott értéke országa pénzügyi digitalizációhoz vitathatatlan. A Kínai Népköztársasággal szemben megfogalmazott korábbi kritikái azonban annak ellenére komoly következményekkel jártak, hogy a vállalat mindvégig együttműködésre törekedett az állammal. A szabályozók 2020-ban például meghiúsították az Ant tőzsdei bevezetését, amire válaszul a társaság átszervezte működését, hogy a szigorúbb elvárásoknak is maradéktalanul megfeleljen.

A valaha 300 milliárd dollárra becsült vállalat értéke most egyes elemzések alapján mégis alig több mint a korábbi érték 20 százaléka, 64 milliárd dollár. Eközben a pénzügyi szuperapp, az AliPay szolgáltatásait a szabályozói környezet nyomása elemeire szedte szét. Úgy tűnik, hogy az aggasztó mennyiségű személyes adatot kezelő, monopol piaci helyzetbe kerülő szuperappokból nemcsak az amerikai fogyasztók, de a kínai állam sem kér, ha mégis akkor saját kézben tartaná.

A Fintech Világa legújabb adásában Jack Ma döntése és az Ant Group kilátásai mellett a kínai fintech ökoszisztéma helyzetéről és a népköztársaság új fintech stratégiájáról is szó esett, valamint arról, hogy miként befolyásolja az állami beavatkozás Kína fintech szektorának fejlődését és a befektetési kedvet.

Hallgassa meg a Fintech Világa műsorát! Jack Ma lemondásáról bővebben a Fintech.hu-n olvashat.