Szekszárd legjelentősebb rendezvényén nem pusztán a környező borvidék dűlőinek termését ünneplik. Évről évre több tízezres tömeget vonzó valódi összművészeti fesztivál ez, amelyen négy napon át minőségi kulturális programok, kiállítások, koncertek közt válogathat a látogató, miután számba vette a Borudvar hatalmas kínálatát, ahol a szekszárdi borvidék pincészetei mutatkoznak be kiváló nedűikkel. És természetesen nem maradhat el a hagyományőrző kézműves vásár, valamint a tájegységre jellemző ételkínálat sem.

 

 

A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni szüreti felvonulás: a közel kétezer fős menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi.

A szüreti felvonulás, a borrendi avató és a Szüreti Táncos Pár megválasztása a hagyományok része.

A szombat esti folklórműsorban megválasztják a 2019. év Szüreti táncos párját, akik egy évig viselik a kitüntető címet, továbbá a következő évi rendezvény arcai lesznek.

A koncertet adók listája is magáért beszél, a fellépők közt ott lesz a Tükrös Zenekar, Szalonna és bandája, Ákos, a Republic, Charlie, a Kowalsky meg a Vega, a Follow The Flow és a Pannonia Allstars Ska Orchestra.

 

 

Élje át!

- Élvezze Ön is a gyönyörű ártéri erdő, Gemenc őszi attrakcióját, a gímszarvas bikák „koncertjét”, melyre szarvasbőgés-hallgató túrákat is szerveznek.

- Induljon sétarepülésre az Őcsényi repülőtérről, s csodálja meg a szekszárdi dombvidéket és a gemenci erdőséget madártávlatból!

- Utazzon hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútján, amely 30 km hosszan kanyarog a Gemenci erdőben Pörböly és Bárányfok között.

3 hely, amit látni kell a környéken

Babits Mihály Emlékház: A költő eredeti bútorokkal berendezett szülőházában megelevenedik a család élete, valamint Babits alkotói tevékenysége, akit mozgófilmen is megnézhetünk.

 

 

Decsi tájház: Az 1863-ban épült vert falú, tornácos ház tisztaszobája, nyitott konyhája és a lakószoba berendezései és használati tárgyai mellett a sárközi népviselettel is megismerkedhet a látogató.

 

 

Selyemgyár és Ipartörténeti Gyűjtemény, Tolna: A selyemfonó 1900-1971-ig működött, bezárása után emlékszobát rendeztek be, mely bemutatja a selyemtenyésztés és a fonás eszközeit és munkafolyamatait.

Infó: szekszardiszuretinapok.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: