Juan Guaidót Washington azonnal elismerte legitim vezetőnek, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője pedig kijelentette, hogy meg kell kezdeni a szabad és hiteles választásokhoz vezető politikai folyamatot. Az Egyesült Államok részéről Donald Trump Twitter üzenetben, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig nyilatkozatában állt ki Juan Guaido mellett. Pompeo egyenesen felszólította a dél-amerikai kormányokat az ideiglenes venezuelai államfő elismerésére. Hozzátette: "A most kimúlt Maduro-rezsim zsarnoksága túl sokáig fojtogatta az országot és állampolgárait." Emellett az amerikai külügyminiszter 20 millió dolláros humanitárius segítséget ígért a dél-amerikai országnak és szorgalmazza, hogy nyilvánítsák törvénytelennek Maduro kormányzását.

A képen Juan Guaido, Venezuela ideiglenes államfője, az ellenzéki többségű parlament elnöke tart  beszédet

Nicolás Maduro viszont államcsínynek minősítette a tüntetésen történteket és úgy véli, hogy az imperialista Egyesült Államok egyfajta bábállamot szeretne létrehozni az országában. Ezért a hivatalban lévő elnök bejelentette, hogy elrendeli Venezuela amerikai nagykövetségének és konzulátusainak bezárását, valamint megszakítja diplomáciai kapcsolatát Washingtonnal. Maduro csütörtöki beszédében egyetértett Mexikó és Uruguay kormányának javaslatával, amely szerint kezdjen párbeszédet az ellenzékkel a politikai válság rendezésére.

Érdekesség, hogy míg az Egyesült Államok nyíltan Juan Guaido mellett áll, addig Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatásáról biztosította Madurot, és "törvényes kormányát". Putyinhoz csatlakozott egyébként Recep Tayyip Erdogan török államfő is. Magyarországnak, ahogy azt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta a csütörtöki kormányinfón, még nincs hivatalos álláspontja a kérdésben.

A venezuelai belpolitikai helyzetről és a Maduro kormány stabilitásáról Vogel Dávid Dél-Amerika szakértőt kérdeztük. A riporter Imre Lőrinc.