Budapest egyik legújabb kézműves sörözője az idén februárban megnyitott Unity Beer Bar. Önmagában az a tény, hogy a kocsma eléggé központi helyen, a Városliget és az Oktogon között, a Király utcában található, még nem számít meglepetésnek (a KEG vagy a Rizmájer kapcsán több ilyen példát is lehet mondani). Az viszont már jóval meglepőbb, hogy a vendéglátóhely területén, az asztaloktól elkülönítve, a legbelső térben zajlik maga a sörfőzés is, egy 600 literes főzőház és összesen 11 erjesztőtartály segítségével.

Óriási sörtartályok Budapest szívében

„Általában maguk a főzdék inkább a város peremén találhatók, autótávolságban, innen hozzák be a söröket a kocsmákba és teszik fel őket a csapra" – magyarázza a hely sörkülönlegességeit elkészítő Mátyus Tamás. A szakember három üzlettársával együtt bérli a helyet, és Angliában tanulta meg igazán a sörfőzés mesterségét.

A Unity-ben egyébként egyszerre kilenc, jellemzően intenzíven komlós, IPA sör kérhető a csapról.

Tamásékat nagyon sok, a sörfőzés rejtelmeibe magukat otthon, a gáztűzhely mellett beleásó, és szintet lépni akaró vállalkozó keresi meg, hogy bérfőzésben megvalósíthassák nagy álmukat, és létrehozzák Budapest legújabb kézműves sörét.

Mátyus Tamás a sörkészítés rejtelmeibe avatja be a közönséget (Fotó: Soós Edina)

„Nagyjából húsz ilyen tervből egy jut el odáig, hogy sör készül belőlük, amit aztán felveszünk a repertoárunkba" – magyarázza Tamás. Az egyik ilyen szerencsés nyertes a Csúcs Sör lett, Nagy Eszter és Ármos Zoltán találmánya, amely egy Pale Ale típusú, félédes, kekszes alapú, szűretlen fajta. Az ízek harmóniájáért teljes egészében Mátyus Tamás felelt, a koncepció viszont már Esztert és Zoltánt dicséri.

A hegyekből jött az ötlet

Mindketten nagy túrázók hírében állnak, és alpinista körökben bevett szokás, hogy valamilyen magaslatra – stílusosan fogalmazva – csúcsra felérve megnyitnak egy addig a táskában cipelt kis doboz sört. A Csúcs Sör címkéjére ezt a pillanatot megörökítve fel is lehet írni, hogy hol, mikor, és melyik tetőre érkezve fogyasztotta el a túrázó a jól megérdemelt jutalmát.

Nagy Eszter és Ármos Zoltán (Fotó: Soós Edina)

A felvezetőben említett hármas célkitűzés pedig – nevezetesen, hogy a túra- és sörkedvelők mellett a környezetvédelemért tenni akarókat is megszólítsák –, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapívánnyal való együttműködésben valósul meg. A 2017-ben megalakult civil szervezetet két környezetmérnök hozta létre. Szebenyi Péterről és Kertész Balázsról van szó, aki a Csúcs Sör bemutató eseményén elmondta, hogy fő célkitűzésük az illegális hulladékkupacok megszüntetése.

Ennek érdekében hozták létre a Hulladékvadász applikációt, ami a szemétlerakatok bejelentésére, majd azoknak az összeszedésére, felszámolására szervezi közösségbe az embereket.

„Talán nem is gondolnánk, de a túraútvonalak mentén is nagyon sok ilyen hulladékkupacot találhatunk, egy csoportban mindig van egy-két renitens, a szemetet eldobáló természetjáró.  A másik probléma, hogyha zsákba gyűjtik és kidobják a hulladékot, akkor is a vadállatok a kukákban lévő csomagokat szétbontják, aminek a tartalmát aztán elfújja a szél, vagy az állatok hordják szét" – mesél Balázs a túraútvonalak mentén is fennálló kihívásokról.

Jelenleg 3700 aktív bejelentés van az oldalukon. A legtöbb illegális lerakat egyébként a budapesti körgyűrűn tapasztalható, rendszerint a fővárosi építési hulladékokat terítik szét a város határában. A Csúcs Sör csapata és a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány a jövőben közös szemétszedő akciókat is szerveznek, valamint a kézműves sör értékesítéséből származó profit teljes egésze augusztus 31-ig jótékony célokra megy majd.

A teljes cikket, és a hazai kézműves sörpiac legfontosabb trendjeit, valamint azt, hogy globálisan mely országban van a legtöbb kis sörfőzde, elolvashatják a turizmus.com oldalán.