Budapest egyik legújabb kézműves sörözője az idén februárban megnyitott Unity Beer Bar. Önmagában az a tény, hogy a kocsma eléggé központi helyen, a Városliget és az Oktogon között, a Király utcában található, még nem számít meglepetésnek (a KEG vagy a Rizmájer kapcsán több ilyen példát is lehet mondani). Az viszont már jóval meglepőbb, hogy a vendéglátóhely területén, az asztaloktól elkülönítve, a legbelső térben zajlik maga a sörfőzés is, egy 600 literes főzőház és összesen 11 erjesztőtartály segítségével.
Óriási sörtartályok Budapest szívében
„Általában maguk a főzdék inkább a város peremén találhatók, autótávolságban, innen hozzák be a söröket a kocsmákba és teszik fel őket a csapra" – magyarázza a hely sörkülönlegességeit elkészítő Mátyus Tamás. A szakember három üzlettársával együtt bérli a helyet, és Angliában tanulta meg igazán a sörfőzés mesterségét.
A Unity-ben egyébként egyszerre kilenc, jellemzően intenzíven komlós, IPA sör kérhető a csapról.
Tamásékat nagyon sok, a sörfőzés rejtelmeibe magukat otthon, a gáztűzhely mellett beleásó, és szintet lépni akaró vállalkozó keresi meg, hogy bérfőzésben megvalósíthassák nagy álmukat, és létrehozzák Budapest legújabb kézműves sörét.
„Nagyjából húsz ilyen tervből egy jut el odáig, hogy sör készül belőlük, amit aztán felveszünk a repertoárunkba" – magyarázza Tamás. Az egyik ilyen szerencsés nyertes a Csúcs Sör lett, Nagy Eszter és Ármos Zoltán találmánya, amely egy Pale Ale típusú, félédes, kekszes alapú, szűretlen fajta. Az ízek harmóniájáért teljes egészében Mátyus Tamás felelt, a koncepció viszont már Esztert és Zoltánt dicséri.
A hegyekből jött az ötlet
Mindketten nagy túrázók hírében állnak, és alpinista körökben bevett szokás, hogy valamilyen magaslatra – stílusosan fogalmazva – csúcsra felérve megnyitnak egy addig a táskában cipelt kis doboz sört. A Csúcs Sör címkéjére ezt a pillanatot megörökítve fel is lehet írni, hogy hol, mikor, és melyik tetőre érkezve fogyasztotta el a túrázó a jól megérdemelt jutalmát.
A felvezetőben említett hármas célkitűzés pedig – nevezetesen, hogy a túra- és sörkedvelők mellett a környezetvédelemért tenni akarókat is megszólítsák –, a Jövő Öko-Nemzedéke Alapívánnyal való együttműködésben valósul meg. A 2017-ben megalakult civil szervezetet két környezetmérnök hozta létre. Szebenyi Péterről és Kertész Balázsról van szó, aki a Csúcs Sör bemutató eseményén elmondta, hogy fő célkitűzésük az illegális hulladékkupacok megszüntetése.
Ennek érdekében hozták létre a Hulladékvadász applikációt, ami a szemétlerakatok bejelentésére, majd azoknak az összeszedésére, felszámolására szervezi közösségbe az embereket.
„Talán nem is gondolnánk, de a túraútvonalak mentén is nagyon sok ilyen hulladékkupacot találhatunk, egy csoportban mindig van egy-két renitens, a szemetet eldobáló természetjáró. A másik probléma, hogyha zsákba gyűjtik és kidobják a hulladékot, akkor is a vadállatok a kukákban lévő csomagokat szétbontják, aminek a tartalmát aztán elfújja a szél, vagy az állatok hordják szét" – mesél Balázs a túraútvonalak mentén is fennálló kihívásokról.
Jelenleg 3700 aktív bejelentés van az oldalukon. A legtöbb illegális lerakat egyébként a budapesti körgyűrűn tapasztalható, rendszerint a fővárosi építési hulladékokat terítik szét a város határában. A Csúcs Sör csapata és a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány a jövőben közös szemétszedő akciókat is szerveznek, valamint a kézműves sör értékesítéséből származó profit teljes egésze augusztus 31-ig jótékony célokra megy majd.
A teljes cikket, és a hazai kézműves sörpiac legfontosabb trendjeit, valamint azt, hogy globálisan mely országban van a legtöbb kis sörfőzde, elolvashatják a turizmus.com oldalán.