Az inflációs környezet komoly kihívás elé állítja a vállalkozásokat, amelyek sokszor egyes költségeik meredek emelkedésével szembesülnek, amit képtelenek saját áraik emelése nélkül kigazdálkodni. Fontos ugyanakkor, hogy a helyzetet ne rontsa még a verseny korlátozása is, mert az további áremelkedésekhez vezetne, ami egyre nehezebb helyzetbe hozná a fogyasztókat.

Az Európai Unió tagállamainak versenyhatóságait, valamint az Európai Bizottságot tömörítő Európai Versenyhálózat (ECN) az ukrajnai háború kitörését követően közös nyilatkozatot tett közzé a versenyjog háborús helyzetben történő alkalmazásáról, amelyet a GVH is irányadónak tekint. Ezért a nemzeti versenyhatóság féléves konzultációs sorozatba kezdett.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a konzultációs sorozat elindításával kapcsolatban rámutatott: „a GVH védi a fogyasztókat és segíti a vállalkozásokat. Infláció idején a versenyjog helyes alkalmazásához elengedhetetlen a piaci szereplők gazdálkodási körülményeinek ismerete. Fontos emellett a vállalkozások versenyjogi tudatosságának erősítése, ha ugyanis összehangoltan hárítják át a plusz költségeiket a fogyasztókra, akkor megsértik a versenytörvényt. Elvárható, hogy a piaci szereplők ehelyett inkább innovatív módon fékezzék a növekvő költségeiket. Az infláció letöréséből mindenkinek ki kell vennie a részét".

November 29-én a sorozat első eseményén Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese a Magyar Pékszövetség vezetőivel folytatott konzultációt. A találkozón az elnökhelyettes egyrészt tájékozódott a szövetség, illetve az általa képviselt piaci szereplők jelenlegi helyzetéről és elképzeléseiről, másrészt tájékoztatást adott a versenyjogi szabályokból fakadó lehetőségekről és korlátokról.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke kiemelte: „a vállalkozások legnagyobb problémája jelenleg a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanul emelkedő input költségek kezelése. Szakmai információnyújtással, tendenciák előre jelzésével, a cégeket segítő pályázati lehetőségek ismertetésével segítjük a sütőipar szereplőit a megváltozott gazdasági környezethez való alkalmazkodásban".

A GVH ezúton is felhívja a további nehéz helyzetbe került vagy várhatóan kerülő ágazatok piaci szereplőinek, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét a konzultáció lehetőségére. Az érintettek az inflacioskonzultaciosorozat2022@gvh.hu email címen jelezhetik érdeklődésüket.

A részletekről Horváth Bálinttal, a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs vezetője Bálinttal Némedi Kincső beszélgetett.