A portált azért hozták létre a turisztikai szakemberek, hogy az utazni vágyó turisták hiteles forrásból, első kézből értesüljenek az országok újranyitásairól, a légitársaságok menetrendjét érintő hírekről, beutazási szabályokról, vízum előírásokról. Az utazasinfo.com a tömegével érkező kérdések hatására, a nemzetközi légitársaságok, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), az ENSZ vonatkozó szervezetének, valamint a budapesti repülőtér adataira támaszkodva hozta létre integrált, mindent egy helyen mutató adatbázisát – mondta a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kurátora, a Jet Travel utazási iroda ügyvezetője a Trend FM Monitor Délután című műsorában.

Az oldal legérdekesebb és az utasok számára leghasznosabb funkciója az a világtérkép, amely piros, sárga és zöld színnel jelöli a globális utazási helyzetet, országokra lebontva. Pirosnál tilos a beutazás az adott országba, jelenleg határzár alatt van a terület; sárgánál az országba történő beutazás meghatározott feltételek mellett lehetséges, vagy éppen érvényben van Magyarországra visszaérkezve a kötelező 14 napos házi karantén. A zöld jelzés pedig azt jelenti, hogy engedélyezett az adott országba való beutazás, és kötelező házi karantént sem írnak elő a hatóságok.

Gál Pál Zoltán szerint Európán belül is vannak eltérések, például a járványt egészen unortodox módon kezelő Svédország teljesen megnyitotta határait, míg a térképen a többi skandináv ország, Norvégia, Finnország vagy Dánia még piros színnel szerepel. Egyelőre sárga színben tűnik fel az egyik európai gócpontnak számító Spanyolország, míg Olaszország már feloldott szinte minden korlátozást. Kína és az Egyesült Államok nagyon izgalmas területek, egyelőre piros színnel lehet őket ábrázolni.

A szakember szerint az üzleti utazások gyorsabb ütemben indulnak újra, mint a szabadidős célúak. Az üdülni vágyók elsősorban arra várnak, hogy szűnjenek meg a karantén-intézkedések. S bár jósolni nem lehet, pláne nem a járvány újabb hullámai miatt, itt Európában úgy tűnik, hogy a tendencia a folyamatos, teljes körű újranyitás irányába mutat. Legalábbis a schengeni határokon belül.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják vissza. Gál Pál Zoltánnal Érczfalvi András beszélgetett.