Szajlai Csaba: Hogyan látja a koronavíros okozta sokkat az ágazatra?

Knezsik István: A felelősségteljes gazdálkodás jegyében lassan minden gyártó lefékezi a tevékenységét, s mindent megtesznek, hogy dolgozóikat megkíméljék a fertőzés veszélyétől. Az értékesítési pontok még három óráig dolgoznak, mivel ezeket a járműveket a közlekedésbiztonság miatt szervizelni kell. Derűsebb vagyok, mint az átlag. Nagymamámat idézem, betegség, vírus esetén tartsd meg fiam a két lépés távolságot, és szappannal alaposan mossál kezet, s főleg, ne menjél közösségbe.

Szajlai Csaba és Knezsik István a rádióban.

Szajlai: Mégis csak állnak a magyar autógyárak, a beszállítók, több tízezer ember van otthon. A helyzet nem jó.

Knezsik: A helyzet valóban nem jó. Reméljük, hogy ez nem fog sokáig tartani. Az Autós Nagykoalíció mindent megtesz, hogy csökkentse ezt a bajt. Beadtunk egy javaslatcsomagot, hogy a gazdasági mentőcsomag a járműipar szereplőire is vonatkozzon.

Szajlai: Ki jegyzi az akciócsomagot?

Knezsik: Az Autós Nagykoalíció és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete közösen. Levélben kerestük meg Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki továbbította a javaslatainkat a kormány felé. Reméljük, hogy ez a nehéz időszak csak néhány hétig fog tartani. Igaz, ilyen még nem volt a világon, így nem tudhatjuk, valójában meddig tart, de legyünk optimisták, s próbáljuk ezt az időszakot úgy átélni, hogy pozitívak maradunk. Mindenki pihenje ki magát ebben a néhány hétben, s fogjuk fel úgy, hogy előre hoztuk az éves szabadságunkat.

Knezsik István, az ANK elnöke

Szajlai: E logika mentén az éves leálláshoz lehet hasonlítani az autógyárak leállását? S majd pik-pak fel kell állniuk?

Knezsik: Nem is a gyáraknak kell majd felállni, hanem a vásárlóerőnek, hiszen hiába gyártunk autókat, ha a piac nem fog élénkülni. Reméljük, hogy ez csak rossz álom lesz hamarosan. Minden reggel úgy ébredek fel, hogy csak rosszat álmodtam, de sajnos a valóság más.

Szajlai: Hogyan látja a magyarországi autógyárak helyzetét, amelyek amúgy is struktúraváltásban voltak a leállás előtt?

Knezsik: További javaslatokkal is élni fogunk. Jó lenne átvenni a német Kurzarbeit-et, azaz rövidített munkaidő bevezetését, amelynek lényege, hogy a költségek 67 százalékát az állam téríti, 33 százalékot pedig maga a munkáltató. A dolgozó így bérének körülbelül a 80 százalékához tud hozzájutni, ami tartományonként és munkahelyenként más és más Németországban. Ennek hazai bevezetése jó példa lehetne arra, hogy megmentsük azt a sok csodálatos munkavállalót, akik az autóiparban dolgoznak. Hiszen ha vége lesz a krízisnek, újra oda kell állni a munkapadok mellé.

Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztőhelyettese

Szajlai: Reális koncepció ez? Németország gazdag ország, Magyarország pedig nem.

Knezsik: A költségvetésről nem tudok nyilatkozni.

Szajlai: Mindenki állami pénzre ácsingózik.

Knezsik: Ez igaz, de a járműipar nagyon sokat tett az elmúlt években a költségvetésért. Olyan helyzetet kellene teremteni, amelyben hosszú távon gondolkodunk. Néhány hónapot kellene értelmes támogatásokkal átvészelni, hogy utána, ha visszaerősödik a gazdaság, a legális szféra újra teljesíteni tudja befizetési kötelezettségeit. Mi azt szeretnénk, hogy a munkavállalók ne letargiába, bizonytalanságba merüljenek, hanem az átmeneti időszakban is tudjanak vásárolni élelmiszert, a közüzemi számláikat fizetni tudják.

Szajlai: A Kurzaerbeit-et javasolni fogják?

Knezsik: Igen, a következő csomagban javasolni fogjuk magyarországi bevezetését.

Szajlai: Ugorjunk vissza a leállásra. Ezt úgy képzeljük, mint amikor az Audi augusztusban leáll?

Knezsik: Ennél a helyzet bonyolultabb. Nem tudjuk, hogy a leállások után milyen rendelésállományokkal indul újra a gyártás. A második világháború idején tankokat gyártottak az autógyárak. Milyen érdekes, hogy most is gyorsan reagáltak, lélegeztető gépeket adományoznak kórházaknak, mint a győri Audi, vagy fertőtlenítő szereket gyárt, mint a MOL. Vagyis nagyon innovatív ez a szektor. S hány olyan dolog lehet még, amiről nem is tudunk. Minden tiszeteletem az egészségügyben és a rendészetben dolgozó embereknek, akik erőn felül teljesítenek. Mi majd akkor tudunk értük tenni, ha újra indul a gazdaság.

Szajlai: Többen régóta óvják Magyarországot, hogy az erős járműipar egyszer visszaüthet.

Knezsik: Itt nem erről van szó. Nem a járműipar fékezett le, hanem az egész világ. Az építőipar még működik, amíg nincs teljes zárlat. A lassulás minden területen érzékelhető, elég kimenni az utcára. Azonban hiszem, hogy túl leszünk rajta, és csak egy rossz emlék lesz az első negyedév. Fel fogunk állni és a járműipar újra régi fényében fog ragyogni.