A hazai kereskedelmi bankrendszer és az EXIM együttműködése kiemelt fontosságú a magyar gazdaság teljesítményében, hiszen a GDP közel 90%-a exportból származik, az export köré szerveződő, több rétegben felépülő, teljes beszállítói lánc pedig eléri a legkisebb vállalkozásokat is. Ezen cégek pénzügyi szempontból történő hatékony kiszolgálása, a jól strukturált termékkínálaton túl minden esetben partneri megközelítést is igényel. Az EXIM hitelállományának kétharmadát a refinanszírozott, kereskedelmi bankokon keresztül elért portfólió teszi ki, ők azok, akik az általunk biztosított forrást közvetlenül eljuttatják a gazdasági szereplőkhöz. A velük való együttműködésünk és a közös gondolkodás az, ami évről évre erősebbé tette az export értéklánc finanszírozását, ezért az elmúlt évek hagyományát követve nagyon fontosnak tartjuk, hogy ha nem is a megszokott módon, mindnyájan együtt ünnepelve, de a mostani, kihívásokkal teli időszakban is kifejezhessük elismerésünket partnereink felé – mondta el Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója az idei EXIM díjak kapcsán.

A képen balról jobbra. (Raiffeisen Bank Zrt.) Kementzey Ferenc, Takáts Zsolt, Csorba Zoltán, Zolnai György; (UniCredit Bank Hungary Zrt.) Tóth Balázs; (MKB Bank Zrt.) Ginzer Ildikó, dr. Balog Ádám; (Budapest Bank Zrt.) Puskás András, (EXIM) Jákli Gergely, (Budapest Bank Zrt.) dr. Lélfai Koppány, Sára László; (Budapest Lízing Zrt.) Medgyesi Attila, Gigacz Attila, (Budapest Bank Zrt.) Kasziba Levente; (Takarékbank Zrt.) Vida József

A díjakat idén hat kategóriában adták át a pénzintézeti partnerek részére, a 2019-es év sikeres munkájának elismeréseként. Az Év Bankja 2019 címet a Raiffeisen Bank Zrt. viseli, amely a tavalyi évben a legnagyobb volumenben helyezett ki Eximbank által biztosított forrást a magyar vállalati szektornak, míg Az év kkv-finanszírozója 2019 elismerésben az MKB Bank Zrt. részesült, a kkv-szektor képviselőinek EXIM hitelekkel történő támogatásáért, a kkv szegmens részére folyósított legmagasabb, 2019-es finanszírozási volumenért. Az év lízing cége 2019 a Budapest Lízing Zrt. lett, aki – 2018-hoz hasonlóan – tavaly is a legkiemelkedőbb eredményt érte el a refinanszírozott lízing ügyletek kihelyezésében. A MEHIB 2019 díjat a Takarékbank Zrt. vette át, az EXIM exportvevő-biztosítási szolgáltatásainak alkalmazásában, és így a magyar exportőrök nemzetközi színvonalon nyújtott pénzügyi kiszolgálásban végzett törekvéseiért. Az EXIM díj 2019-et az UniCredit Bank Hungary Zrt. nyerte el, aki az elmúlt évek munkájának eredményeképpen a legnagyobb volumenű refinanszírozott EXIM portfóliót kezelte 2019 végén. Az Urbán Zoltán díjban, amely az EXIM 2017-ben elhunyt vezérigazgatójának emlékére, az ő szellemiségének továbbvitelére alapított, az év exportbankárjának dedikált egyéni díj, Sára László, a Budapest Bank Zrt. támogatott finanszírozások csoportvezetője részesült, az EXIM refinanszírozott konstrukcióinak sikereiben végzett egyéni tevékenységért és személyes hozzájárulásáért.

Az emlékplaketteket Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója; Vida József, a Takarékbank Zrt. elnök-vezérigazgatója; dr. Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója; Tóth Balázs, az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója; dr. Lélfai Koppány, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója, Medgyesi Attila, a Budapest Lízing vezérigazgatója, valamint Sára László, támogatott hitelek csoportvezető vette át Jákli Gergelytől.

Az EXIM eredményeiben és törekvéseiben hatalmas szerepe van a kereskedelmi bankokkal és más pénzügyi intézményekkel való együttműködésnek, az ő munkájuknak, a vállalati ügyfélkapcsolatokat kezelő kollégáiknak, az értékesítési hálózatuknak. A velük való közös munka tapasztalatai is beépültek az EXIM három új, kárenyhítő termékébe, amelyekkel gyorsan és hatékonyan tudtunk reagálni a jelenlegi helyzetre is. Ezek kiemelt célja a kereskedelmi banki hitelezés fenntartása és támogatása, így biztos vagyok benne, hogy – bár a körülmények átmenetileg átíródtak –, a már megkezdett, közös kárenyhítő munka is sikeres lesz – nyilatkozta az EXIM elnök-vezérigazgatója.