Mivel a kihívásokkal teli gazdasági környezet fennmarad, a nemzetközi pénzügyi szolgáltató arra számít, hogy a kockázatkezelési megoldások iránti kereslet idén még jobban meg fog ugrani. Várhatóan továbbra is a geopolitikai stabilitás, az infláció kezelése, a gazdasági ellenálló képesség és a stratégiai együttműködésre való hajlandóság maradnak a pénzügyi döntéshozatalt befolyásoló főbb tényezők.

A geopolitikai válság hatásaival szembesülve a nemzetközi kereskedelemben részt vevő magyar vállalatok, amelyek olyan iparágakban tevékenykednek, mint a szállítmányozás, a logisztika és a feldolgozóipar, stratégiailag a fedezeti eszközök, különösen a határidős ügyletek felé fordultak. Ezek kulcsszerepet játszottak abban, hogy a cégek mérsékelni tudják a devizaárfolyam-ingadozás hatásait a tervezett bevételekre és kiadásokra, mivel az ügyletek által rögzíthették a közelgő nemzetközi utalások árfolyamát.

„A határidős ügyletek iránti kereslet megugrása azt bizonyítja, hogy a devizakockázatok fedezése kritikus szerepet játszik a magyar vállalatok haszonkulcsának megóvásában. Az árfolyam-ingadozásokkal kapcsolatos aggodalmakban fontos szerepet játszanak a geopolitikai események – különösen az ukrán és közel-keleti válság, valamint a 2023 elején megjelent inflációs aggályok" – nyilatkozta Henrik Gergely, az iBanFirst Magyarország értékesítési igazgatója.

Tavaly a kockázatkezelési megoldások a társaság bevételének 25%-át tették ki a helyi piacon, szemben a régióban jellemző 50%-os átlaggal. Regionális szinten ez volt a legdinamikusabban fejlődő szolgáltatás. Az ilyen típusú szolgáltatásokat alkalmazó magyar cégek fő külkereskedelmi partnerei – a Kínával folytatott kereskedelem jelentős növekedése mellett – továbbra is az európai uniós országok, Kína, Törökország és az USA.

„A megnövekedett kereslet Magyarországon, Romániában és Bulgáriában alátámasztotta, hogy a régió vállalkozásainak égető szüksége van átlátható és hatékony devizakockázat-kezelési megoldásokra" – mondta Johan Gabriels, a cég Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója.

Ezek a tényezők befolyásolhatják 2024-ben a pénzügyi stratégiai döntéseket

Geopolitikai stabilitás: a vállalatok számára kulcsfontosságú lesz a geopolitikai fejlemények figyelemmel kísérése. Az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló válság, valamint a globális politikai környezetben bekövetkező esetleges változások hatással lehetnek a devizapiacokra és a kereskedelem dinamikájára.

Az infláció kezelése: az egyik legfontosabb feladatnak számít majd az inflációval kapcsolatban felmerülő aggályok kezelése. Érdemes megvizsgálni és adott esetben módosítani a vállalat pénzügyi stratégiáját, hogy aztán könnyebb legyen eligazodni az esetleges áru- és szolgáltatásbeli költségingadozások között, amelyek hatással lehetnek a tervezett bevételekre és kiadásokra.

Gazdasági ellenálló képesség: a múltbeli kihívásokkal szemben tanúsított ellenálló képességükre építve a társaságoknak proaktívan kell felkészülniük a gazdasági bizonytalanságokra. A bevételi források diverzifikálása, a pénzügyi rugalmasság fenntartása és az agilis üzleti modellek adaptálása hozzájárulhat a tartós ellenálló képességhez.

Stratégiai összefogás: a pénzügyi szolgáltatókkal való együttműködés lehetővé teheti a cégek számára, hogy hatékonyan tudjanak eligazodni ebben az összetett pénzügyi környezetben.