Az olcsóbbakat keresik

Fordulat következett be a használtlakás-árak alakulásában is, az idei első féléves adatok alapján számított tiszta árindex 1,1 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket - írja a KSH. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ebben az évben ugyanazokat adták volna el, mint egy évvel korábban. Mivel az eladott lakások minőségi összetétele az olcsóbb lakások felé tolódott, a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára 2,2 százalékkal csökkent - hívja fel a figyelmet a KSH.

22 ezer használt lakás, 600 új

A használt lakások értékesítésében folytatódott a 2013-ban kezdődött növekedés, idén az első negyedévben 22 ezer használt lakás cserélt gazdát, ami 22 százalékkal haladja meg a tavalyi adatot. A második negyedévre még csak 19 ezer használt lakás vásárlásáról érkezett adat, ez később várhatóan az első negyedévihez hasonló forgalomnövekedést fog mutatni - derül ki a KSH kiadványából.

Az új lakások piacán továbbra is csökken az értékesítések száma, idén eddig mindössze 600 új lakást vásároltak a háztartások, ezért az új lakások éves szinten 2 százalékos áremelkedése alig érzékelhető az ingatlanpiacon.

Idén az első negyedévben a használt lakások 31 százalékát Budapesten értékesítették, további 23 százalékát megyeszékhelyeken. Kiemelkedő mértékben, majdnem 30 százalékkal bővült a budapesti és kisvárosi társasházi lakások, valamint megyeszékhelyeken a családi házak eladása az első negyedévben éves összehasonlításban - írja a KSH.

Csökkent az átlagár

2014 első fél évében egy használt lakás átlagosan 9,4 millió forintot ért, 300 ezer forinttal kevesebbet, mint 2013-ban. Az eladott lakások átlagára Budapesten 300 ezer forinttal csökkent, egy használt lakás átlagos ára 13,3 millió forint volt. Ugyanez az érték megyeszékhelyeken 9, városokban 8,4, községekben 5,4 millió forint volt.

Budapesten a használt lakások négyzetméterára 226 ezer forintról 229 ezer forintra emelkedett 2013 óta, aminek oka az értékesített lakások méretének csökkenése 58 négyzetméterről 57 négyzetméterre, továbbá a kerületek közötti arányok változása. A községi lakások négyzetméterára mindössze negyede a budapestinek, 57 ezer forint.

Hol lett drágább a lakás és hol olcsóbb?

Idén számottevő, minden megyére kiterjedő áremelkedés volt a Dél-Alföldön. Nyugat- és Dél-Dunántúlon összességében szintén emelkedtek az árak, azonban megyénként eltérően, Győr-Moson-Sopron megye és Somogy megye árai emelkedtek kiugróan. Továbbra is valamennyi megyében csökkentek az árak Közép-Dunántúlon és Észak-Alföldön - olvasható a KSH kiadványában.