A 2021-es szabadalmi összesítésben emelkedő arányban szerepeltek az ipari dolgok internete (IIot) területéhez kapcsolódó újítások. A megelőző évhez képest a Siemens feltalálói körülbelül 6%-kal több szabadalmi bejelentést adtak be az Európai Szabadalmi Hivatalhoz, mellyel az ötödik helyet szerezte meg a vállalat.

Példaértékű innováció

A német társaságot egyúttal a Fast Company amerikai üzleti magazin a világ leginnovatívabb vállalatának ismerte el. A havonta megjelenő üzleti kiadvány a Siemens 2021-ben Marburgban (Németország) a BioNTech gyártóüzemének átalakításán végzett munkáját ismerte el kiemelkedő példaként, melynek köszönhetően kevesebb, mint felére csökkent az életmentő Covid-19 vakcinák gyártásához szükséges idő. Mikor a BioNTech arra készült, hogy marburgi gyártóüzemét a Covid-19 mRNS oltóanyag tömeggyártására szervezi át, a Siemenshez fordult. A Siemens öt hónap alatt képes volt befejezni a folyamat teljes digitalizálását. A gyártási dokumentációtól a fiolák méréséig – melyeket korábban manuálisan végeztek – a Siemens úgy korszerűsítette az üzemet, hogy évente akár 625 millió adagot is tudjon termelni.

Feltalálók elismerése

A Siemens 1995 óta évente odaítéli az „Év feltalálói” díjat a kutatás és fejlesztés terén kiemelkedő munkatársainak, akiknek találmányai jelentősen hozzájárulnak a cég sikeréhez.

2016 óta ezeket a díjakat a vállalaton kívüli kutatóknak is odaítélik. 2022 januárjában a leleményes kutatók megkapták az Év feltalálói 2021 címet. A találmányok a hidrogénüzemű vonatoktól a nagy mértékben megújuló forrásokból táplálkozó energiahálózatot stabilizáló okos megoldásokon át az olyan rákterápiáig terjednek, mely sokkal több beteg számára válik elérhetővé.

Innovációs erő

A Siemens a 2021-es pénzügyi évben körülbelül 2500 szabadalmat nyújtott be világszerte, ebből 1720-at az Európai Szabadalmi Hivatalba. A vállalat munkatársai 4483 újításról számoltak be, mely mintegy 20 találmányt jelent munkanaponként.

A technológiai vállalat tavaly árbevételének 7,8%-át költötte kutatásra-fejlesztésre, e területen mintegy 42 000 embert foglalkoztat, és ezzel közel megegyező számú, 43 400 szabadalommal rendelkezik.